Call us +3851 551 5300

We are open 365 days a year!
BlogContactPrice list

Blog

Rana njega je bitna!

Roditelji imaju mnoge brige i zadatke: osigurati da im je dijete zdravo i sretno, organizirati život oko užurbanog rasporeda i izgubljenog sna, snaći se u svim vrstama novih situacija. Kad je u pitanju oralno zdravlje djeteta, roditeljima je ipak na raspolaganju adekvatna pomoć. Sve započinje dovođenjem Vaših mališana u Videntis Dental Centar na upoznavanje i pregled.

Mliječni zubi služe kao vodiči za nicanje trajnih zuba, stvarajući prostor u kojem će ti novi zubi izbiti. Krune (vrhovi) trajnih zuba zapravo se probijaju kroz korjene mliječnih zuba, uzrokujući da se ovi resorbiraju ili rastope. Na taj način trajni zubi mogu zauzeti svoje mjesto.

Mliječni zubi Vaše djece prisutni su veći dio djetinjstva, pomažući im da grizu, žvaču i govore. Prvih šest godina oslanjat će se isključivo na mliječne zube u obavljanju ovih važnih funkcija. Oko dvanaeste godine, Vaša će djeca imati mješavinu mliječnih i trajnih zuba. Želimo osigurati da mliječni zubi ostanu zdravi, ispadnu kad za to dođe vrijeme te ih zamjene zdravi, trajni zubi.

Dvadeset mliječnih zuba počet će se pojavljivati obično između šest i devet mjeseci, iako u nekim slučajevima mogu nicati već od trećeg mjeseca ili pak kasnije oko dvanaest mjeseci. Dva donja prednja zuba najčešće izbijaju prvi, a zatim dva gornja. Prvi kutnjaci dolaze sljedeći, te ih slijede očnjaci.

Zubi i desni novorođenčeta trebaju se nakon svakog hranjenja pažljivo obrisati gazom ili krpicom natopljenim vodom. Od druge godine, kada ima više zuba u ustima, uspostavite svakodnevnu rutinu četkanja s malom, mekanom četkicom za zube i sa vrlo malo preporučene doze paste za zube. Vaša djeca će možda trebati Vašu pomoć pri ovom važnom zadatku do oko šeste godine.

Postoje razni stomatološki tretmani koje pružamo u Videntisu kako bismo spriječili propadanje zuba kod djece, spasili i popravili zube kad je to potrebno.


Kontaktirajte nas i dogovorite termin za konzultacije i upoznavanje stomatološke ordinacije.
Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva Vaša pitanja, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

PROČITAJTE VIŠE

Kompozitni ispuni

U prošlosti, ako ste imali karijes, metalni amalgamski ispuni bila su jedina opcija za popravljanje oštećenja. Međutim, zubni su ispuni u posljednjem desetljeću daleko napredovali.  Suvremeni ispuni su visoke kvalitete, prirodnog izgleda, izdržljivi i manje skloni propadanju.

Prednosti kompozitnih ispuna:

 1. Prirodnog su izgleda. Kompozitni ispuni nisu izrađeni od metala, već se sastoje od mješavine plastike i stakla koja se prilagođava boji Vašeg zuba. To omogućava da ispun bude neprimjetan u ustima i najprikladniji je za upotrebu na prednjim i vidljivijim dijelovima zuba.
 2. Čuvaju prirodnu struktutru zuba. Kompozitni materijal se izravno veže na površinu zuba poput ljepila, što dodaje snagu oslabljenom zubu i sprječava daljnje lomljenje. Za razliku od velikih amalgamskih ispuna, samo oboljeli dio zuba se zamjenjuje kompozitom. To omogućava da se zadrži više prirodne, zdrave cakline zuba.
 3. Bolja su alternativa amalgamskom “sivom” ispunu jer su biološki kompatibilni. Izvrsna su opcija za pacijente koji imaju osjetljivost na metal. Za razliku od amalgamskih ispuna, kompozitni ispuni ne sadrže tragove žive – toksične tvari koje se nalaze u metalima.
 4. Brzo su rješenje. Kod nekih materijala koji se koriste za ispune može duže potrajati kako bi potpuno očvrsli. Međutim, kompozitni materijali otvrdnu u samo nekoliko sekundi.
 5. Svestrani su. Kompozitni ispuni se mogu koristiti za razne stomatološke zahvate. Osim za ispune i popravke karijesom načetih zuba, mogu se koristiti u estetske svrhe za poboljšanja kod promjena boje zuba ili za preoblikovanja. Njima se mogu popuniti razmaci između zuba i zaštiti korijeni zuba ako su izloženi uslijed povlačenja desni.

 


Ako tražite ispune prirodnog izgleda, kompozit može biti idealno rješenje za Vas. Oslonite se na naše profesionalne i kvalificirane stomatologe koji će Vam ponuditi kompozitne ispune vrhunske kvalitete. Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

PROČITAJTE VIŠE

Moderno ortodontsko rješenje za odrasle i djecu

Ako smatrate kako je prerano ili prekasno za ortodontsku terapiju možda niste čuli za Invisalign. Riječ je vodećem ortodontskom sustavu prozirnih udlaga koji ima niz prednosti u odnosu na klasične aparatiće. Gotovo da ne postoji dobna granica za Invisalign terapiju.

Tehnologija i sustav Invisaligna razvijeni su 2000-ih u SAD-u gdje ih danas preporučuje većina ortodonata. Invisalign udlage su načinjene od izdržljive i neškodljive prozirne plastike.

Po čemu je Invisalign poseban u odnosu na klasične aparatiće?

 • Invisalign aparatić je proziran, neuočljiv čak i iz blizine i može se skinuti.
 • Invisalign koristi stalan i postojan pritisak koji kontrolira vrijeme i količinu sile koja pritišće Vaše zube. Ovaj dizajn pruža ugodnije iskustvo dok se zubi pomiču u idealni položaj.
 • Invisalign se mora nositi oko 22 sata dnevno kroz prosječno 6 do 18 mjeseci.
 • Udlage se rade posebno za svakog pacijenta ovisno o specifičnim problemima koji se trebaju riješiti.
 • Ne zahtjeva teško navikavanje i ne ometa svakodnevne aktivnosti.
 • Ne postoji dobna granica za terapiju Invisalignom.
 • Efikasno tretira anomalije kao što su duboki ili otvoreni zagriz, zbijenost (nedostatak prostora), rastresitost (višak prostora) i druge.
 • Trajanje terapije se zna odmah na početku, a svaki pacijent dobije simulaciju svih pokreta zuba i njihov konačni izgled.
 • Udlage omogućuje normalnu higijenu usta jer ih skidate prilikom jela i pranja zuba. Udlage se peru zubnom četkicom i toplom vodom ili Invisalign Cleaning Systemom.
 • Kontrolni pregledi su svakih 4 do 6 tjedana, ili rjeđe.
 • Nakon završetka terapije, pacijenti nose udlage koje su u funkciji retencije.
 • Invisalign je prikladan za sportaše, dopušta konzumiranje bilo kakve hrane i pića, te zahvaljujući neuočljivosti ne narušava samopouzdanje pri društvenim i poslovnim kontaktima.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatni pregled i konzultacije za Invisalign. Za rezervaciju termina slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

PROČITAJTE VIŠE

Izbjeljivanje zubi – isplati li se?

Ako razmišljate o izbjeljivanju zubi, znajte da niste jedini. U današnje doba, mnoge ljude brine estetika biserno bijelih zubi te žele imati zdrav i lijep osmijeh.

Stvarnost oralne higijene je da ponekad, bez obzira na to koliko se dobro brinemo za svoje zube, oni požute ili dobe mrlje. To se može dogoditi zbog hrane koju jedemo, pića koja pijemo, starenja, konzumacije duhana i drugih faktora.

Izbjeljivanje zuba je najtraženiji estetski stomatološki tretman i jedan je od najjednostavnijih i najbržih načina uljepšavanja Vašeg osmjeha. Postupak se može izvesti u ordinaciji ili kod kuće.

U stomatološkoj ordinaciji stomatolog uglavnom koristi visoku koncentraciju gela za izbjeljivanje, koji se postavlja izravno na zube pacijenta. Prije nanošenja gela potrebno je očistiti plak i kamenac te dobro ispolirati zube. Nakon toga stomatolog će zaštititi zubno meso kako gel za izbjeljivanje zubi ne bi dospio na njega. Cijeli proces traje oko sat vremena i idealan je za pacijente koji nemaju vremena i žele brzinske rezultate.

Za izbjeljivanje kod kuće pacijentu se izrađuju posebne udlage i daje gel za izbjeljivanje niže koncentracije. Pacijent treba nositi udlagu sa gelom svake noći kroz 1-3 tjedna. Ova vrsta izbjeljivanja daje dugoročnije efekte, ali i zahtjeva veću disciplinu.

Profesionalno izbjeljivanje ni na koji način nije štetno za zubno tkivo. Štoviše, moderna sredstva koja u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju fluora, dodatno pogoduju da zubi poslije tretmana postanu bolje mineralizirani i otporniji na karijes.

Zašto se isplati izbijeliti zube:

 • Blistavi bijeli zubi podižu samopouzdanje i pokazuju da brinete o oralnoj higijeni
 • Sa bijelijim zubima izgledate mlađe
 • Radi se o bezbolnom, ne-operativnom zahvatu
 • Rezultati su vidljivi odmah
 • Uz pridržavanje uputa stomatologa rezultati su dugotrajni
 • Postupak je siguran za zdrave zube i ne šteti caklini
PROČITAJTE VIŠE

Pravilno održavanje zubnih krunica i mostova

Krunice i većina mostova su fiksna zubna protetika. Za razliku od mobilne protetike poput proteza, koje možete svakodnevno vaditi i čistiti, krunice i mostovi cementiraju se na postojeće zube ili implantate, a uklanja ih samo stomatolog.

Iako krunice i mostovi mogu trajati cijeli život, ponekad olabave ili ispadnu. Najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste osigurali njihovu dugovječnost je prakticiranje dobre oralne higijene. Neophodno je da pacijenti budu informirani o najboljim metodama održavanja mosta, krunica i ostalih zuba kako bi produljili životni vijek protetike.

Krunice su izrađene od inertnih materijala koji se s vremenom ne kvare ali temeljni zubi su još uvijek skloni kvarenju i bolesti desni. Keramika na površini može se okrhnuti ili slomiti. Zato izbjegavajte žvakanje pretjerano tvrdih stvari poput leda ili kostiju. Najugroženiji dio krunice je rub ili spoj između zuba i krunice. Svakodnevno četkanje i čišćenje zubnim koncem su od ključnog značaja za održavanje dobrog oralnog zdravlja.

Most je protetski nadomjestak zuba pomoću susjednih zuba kao nosivih konstrukcija. Mostovi se obično izvode brušenjem zuba sa obje strane nestalog zuba, kao što je to slučaj i sa krunicama. Izrađene krunice se spajaju dodavanjem zuba između. Dobivena struktura se naziva most. Poput krunica, oni se izrađuju u laboratoriju sa istim materijalom i zatim se postavljaju u usta. Briga o održavanju mostova slična je skrbi za krunice. Fokus je na redovitom četkanju, korištenju zubnog konca i redovitim pregledima. Loša higijena mosta može utjecati na zdravlje susjednih zuba, što rezultira propadanjem zuba i bolešću desni.

Čak i uz odgovarajuću oralnu njegu, postoji mogućnost komplikacija kod nekih pacijenata. Zbog toga su vrlo važni redoviti pregledi kod Vašeg stomatologa kako bi se pratilo zdravlje mostova, krunica i okolnih zuba te poduzele potrebne mjere. Obično pacijenti dolaze na kontrolu dva puta godišnje, iako to ovisi o konkretnoj situaciji. Kontrole omogućuju stomatologu da pažljivo pregleda ima li znakova problema s protetikom ili okolnim zubima, a može se obaviti i profesionalno čišćenje protetike te ukloniti zubni kamenac. Svakom konzumacijom hrane, zubni plak se počinje nakupljati na površini zuba, posebno u blizini desni. Ako se ne ukloni pravodobno, može prouzrokovati niz negativnih učinaka kao što su gingivitis i povlačenje zubnog mesa.

SAVJETUJEMO:

 • Četkajte zube dva puta dnevno zubnom pastom koja sadrži fluor.
 • Svakodnevno koristite zubni konac između prirodnih zuba i ispod mosta.
 • Navečer isperite zube antibakterijskom vodicom.
 • Redovito profesionalno očistite zube kod stomatologa
 • Dolazite na redovite stomatološke preglede kako biste procijenili zdravlje protetike i okolnih zuba.
 • Da biste spriječili oštećenje nove krune ili mosta, izbjegavajte žvakanje tvrde hrane, leda ili drugih tvrdih predmeta.
 • Ako primjetite bilo kakvu nelagodu koja traje duže od nekoliko dana, dobro je zakazati sastanak sa stomatologom kako bi se istražila situacija.
 • U slučaju da se krunica okrhne ili ispadne, nemojte pokušavati sami ponovo pričvrstiti krunicu već odmah potraži savjet stomatologa.
 • Pridržavajte se zdrave i balansirane prehrane koja pomaže očuvati sveukupno zdravlje organizma
PROČITAJTE VIŠE