Call us +3851 551 5300

We are open 365 days a year!
BlogContactPrice list

Blog

5 pitanja o održavanju i trajnosti zubnih implantata

1. Kako da sigurno i kvalitetno čistim zube nakon implantiranja?

Nakon samog implantiranja pripazite na područje oko rane i na šavove. Lagano četkajte zube i nemojte jako ispljunuti i ispirati. Ne koristite električnu četkicu niti tuš za zube. Naredni dan možete početi ispirati usta vodicom za usta. Ispirite nekoliko puta dnevno. Oko šavova možete očistiti tako da štapić za uši namočite u tekućinu za ispiranje i njime lagano očistite šavove.

Kako održavati implantat?

Zubne implantate trebali biste održavati jednako kao i prirodne zube. Nužna je kompletna oralna higijena upotrebljavajući zubni konac, četkicu za zube, interdentalne četkice i zubni tuš. Savjetuje se redovno čišćenje plaka i ostalih nakupina kod stomatologa koji je radio ugradnju implantata. U slučaju loše oralne higijene može se javiti periimplantitis i zato su iznimno važne redovite kontrole.

2. Mogu li očekivati neke komplikacije sa zubnim implantatom?

Nakon ugradnje se mogu očekivati manja krvarenja, ali prestaju unutar nekoliko sati. Oteklina raste prvih 24 do 48 sati, a zatim se smanjuje. Primjenjujte hladne obloge izvana, odlično održavajte higijenu rane i cijele usne šupljine. Kod ugradnje više implantata i kod nadogradnje kosti koriste se i antibiotici.

3. Može li mi zubni implatat ispasti i koji su simptomi odbacivanja implantata?

Premda izuzetno rijetko, moguće je da tijelo odbaci implantat. Ako se to dogodi, postupak se može uspješno ponoviti bez ikakvih posljedica. Rizik je veći ako se pacijent ne pridržava higijene usne šupljine, ako je pušač, pati od dijabetesa ili koristi određene vrste lijekova. Prvi simptomi odbacivanja su najčešće akutna bol, pokretljivost struktura, neobičan miris i crvenilo.

4. Što je to periimplantitis i koji su mu simptomi?

Periimplantitis je uznapredovala bolest implantata gdje je došlo do prodora upale u kost koja će rezultirati njenom destrukcijom odnosno resorpcijom. To dovodi do slabljenja stabilnosti implantata te na kraju, do njegovog gubitka. Simptomi s kojima se pacijenti najčešće susreću su krvarenje i gnojenje oko implantata, bolovi u čeljusti, problemi sa sinusima. Terapija periimplantitisa vrlo je zahtjevna.

5. Hoću li moći ići na magnetsku rezonanciju nakon implantiranja?

Implantati su najčešće izrađeni od titana, koji, uz to što je izuzetno čvrst i lagan, ima i svojstvo nemagnetičnosti. Isto tako, i sva protetska rješenja koja zamjenjuju izgubljeni zub izrađena su od metala koji su nemagentični. Svojim pacijentima preporučujemo cirkon-keramiku ukoliko dvoje oko sigurnih materijala.


U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije. Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

PROČITAJTE VIŠE

7 pitanja o cijeni zubnih implantata i njihovoj ugradnji

1. Jesu li zubni implantati skupi?

Cijena zubnih implantata varira ovisno o kvaliteti i vrsti materijala od kojih su implantati izrađeni. Kada se u obzir uzme omjer uloženog i dobivenog te širok spektar koristi koje dolaze uz njih, implantati su isplativo rješenje. Ako vodite temeljitu brigu o oralnom i općem zdravlju, zubni implantati mogu trajati doživotno.

2. Koji su zubni implantati najbolji?

Zubni implantati od čistog titana danas su standard kvalitete. Uz njih se sve više upotrebljavaju keramički implantati. Obje vrste implantata predstavljaju najbolja i najtrajnija rješenja s visokom stopom uspješnosti.

U Dentalnom centru Videntis za svoje pacijente koristimo zubne implantate Straumann (Švicarska) i Dental Ratio (Njemačka). Stopa uspješnosti tih dentalnih implantata je gotovo 100 postotna. Oba ova proizvođača iza sebe imaju dugu tradiciju i relevantne kliničke studije kao potvrdu kvalitete.

3. Zašto je važno da educirana osoba, implantolog, ugrađuje zubne implantate?

Ugradnju implantata obavljaju specijalisti implantologije te specijalisti kirurgije ili parodontologije. Osoba koja se bavi implantologijom mora imati znanja iz povezanih disciplina – kirurgije, parodontologije, protetike, jer gotov rad mora imati dugogodišnju funkciju i estetiku. Dentalni centar Videntis ima stručan i opremljen tim za ugradnju zubnih implantata. Implantiranje vodi dr. Ante Stjepan Vidović koji se kao implantolog usavršavao na voditeljskim pozicijama u švicarskim i njemačkim poliklinikama.

4. Kako teče proces ugradnje zubnih implantata?

Postupak ugradnje implantata sastoji se od ovih faza:

  1. Prvo dolazite na pregled pri kojem treba načiniti snimku postojećeg stanja. Doktor će na temelju pregleda načiniti plan implantiranja.
  2. Zakazujete termin operacije u kojoj se ugrađuje zubni implantat i postavlja privremeno protetsko rješenje.
  3. Šavovi se uklanjaju tjedan dana nakon zahvata.
  4. Slijedi faza srastanja implantata ili oseointegracija i potrebno je razdoblje čekanja minimalno 6 tjedana.

Zadnji korak je postavljanje trajnog protetskog rješenja, npr. zubne krunice ili zubnog mosta na implantatima.

5. Što se događa odmah nakon implantiranja?

Implantiranje je bezbolan zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom a ugradnja jednog implantata traje svega 15-ak minuta. Pacijent se vrlo brzo vraća svojim svakodnevnim aktivnostima. Nakon zahvata pacijent dobiva finalne upute te certifikat odnosno implantološku knjižicu. Ona sadržava informacije o vrsti implantata, dimenziji, serijskom broju i datumu ugradnje.

6. Javljaju li se bolovi nakon ugradnje zubnog implantata?

Većina pacijenta ne osjeća bolove nakon implantiranja ili su oni minimalni. Utrnulost nakon zahvata može potrajati nekoliko sati ovisno o veličini zahvata i količini anestezije koju ste primili. Preporučeni analgetik (Neofen, Panadon, Kafetin, Lupocet) možete uzeti i prije nego što anestezija popusti. Ostale analgetike uzimajte po potrebi, prema uputama liječnika. Aspirin i Andol pojačavaju krvarenje, te ih ne smijete uzimati!

7. Kako ću jesti nakon implantiranja?

Nakon što anestezija popusti ne postoji razlog da izbjegavate hranu. Ipak, narednih nekoliko dana konzumirajte mekanu hranu koja se neće nakupljati u rani. Nemojte žvakati direktno na mjestu implantacije i pijte mnogo tekućine. Izbjegavajte vruću hranu i napitke.

 


U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije. Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

PROČITAJTE VIŠE

7 najčešćih pitanja o zubnim implantatima

1. Što je zubni implantat?

Zubni implantat je umjetni zubni korijen. Može biti načinjen od čistog titana, od legura titana ili od keramike. Kirurški se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu zuba koji nedostaje. Nakon ugradnje na njega se stavlja zubna krunica, most ili proteza.

2. Na koji način zubni implantat pomaže?

Gubitak zuba utječe na osnovne ljudske potrebe i aktivnosti poput žvakanja, govora ili smijanja. To se može odraziti na osjećaj samopouzdanja. Zubni implantati ponašaju se kao prirodni zubi jer obnavljaju sve funkcije prirodnog zuba.

3. Kako da znam može li se kod mene ugraditi zubni implantat?

Potrebno je obaviti pregled kojim će se utvrditi kakva je kost čeljusti i na koje pozicije se može ugraditi implantat. Za to se koriste suvremene snimke i ortopan. Gotovo sve zapreke za ugradnju zubnog implantata mogu se uspješno riješiti.

4. Što ako mi na mjestu postavljanja implantata nedostaje kosti?

Vađenje zuba, upalni procesi ili traume često dovode do gubitka volumena kosti. Stoga je ponekad za ugradnja zubnog implantata potrebno nadograditi kost. Taj postupak nazivamo ugradnja ili „augmentacija“ kosti. Vrijeme oporavka traje od 4 do 6 mjeseci, nakon čega se može ugraditi implantat.

5. Može li mi se zubni implantat ugraditi odmah nakon vađenja zuba?

Može, a taj postupak zovemo „imedijatna implantacija“. Ona se vrši netom nakon vađenja zuba ili za nekoliko tjedana. Idealni kandidati su pacijenti kojima zubi nisu zahvaćeni upalnim procesima, koji imaju zubnu kost potrebne debljine i kod kojih su očuvani koštani zidovi alveole. Imedijatna implantacija uspješna je u čak 95% slučajeva.

6. Koje su najvažnije prednosti zubnih implantata?

Najveće prednosti zubnih implantata su:

  • Izbjegava se brušenje zdravih zuba (uobičajeno kod standardnih zubnih mostova)
  • postavkom veznih elemenata na dentalne implantate možemo fiksirati i stabilizirati protezu (ne dolazi do neugodnog ispadanja)
  • zaustavljamo proces propadanja zubne kosti (tzv. “resorpcija kosti”)
  • čuvamo zdravlje drugih zubi
  • dobivamo izgled prirodnih zubi.

7. Postoji li dobna granica za postavljanje dentalnih implantata?

Ne postoji ograničenje što se tiče dobi, osim za djecu i mlade koji još rastu i razvijaju se. Gornja dobna granica u implantologiji ne postoji.

 


U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije. Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

PROČITAJTE VIŠE