Welcome to website

Zubna protetika | Cijena | Videntis Dental centar

Zubna protetika

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Zubna protetika pouzdano je rješenje.

Vrijeme je da se opet nesmetano smijete i uživate u hrani!

U svojoj ponudi imamo bezmetalne, titankeramičke i metalkeramičke zubne krunice i mostove. Za estetske korekcije nudimo keramičke ili kompozitne ljuskice. Dođite na besplatne stručne konzultacije i zajedno ćemo riješiti Vaš problem nedostatka zubi. Svoj besplatan termin možete dogovoriti na +385 1 5515 300. Imate li za nas pitanje, slobodno nam pošaljite upit!

Zubna protetika

Pod pojmom zubne protetike podrazumijevamo primjenu nadomjestaka izrađenih od raznih biokompatibilnih materijala koji estetski i funkcionalno zamjenjuju zube. U njih ubrajamo zubne krunice, zubne mostove, keramičke ljuskice te parcijalne i totalne zubne proteze.

Pomoću navedenih protetskih radova rješavamo probleme izvađenih, ispalih, polomljenih, potamnjelih te na druge načine oštećenih ili izgubljenih zubi.

U Dentalnom centru Videntis nudimo dokazana i suvremena zubna protetska rješenja za pacijente koji trebaju zubnu protetiku te ih stručno vodimo zahvaljujući velikom iskustvu rada sa zubnim nadomjescima.

Zubne proteze i hrana-Videntis

Podjela zubne protetike

Zubnu protetiku dijelimo na mobilnu i fiksnu.

Mobilna zubna protetika

Za protetski zubni nadomjestak kažemo da je mobilan ako ga pacijent može izvaditi i vratiti na mjesto. Drugim riječima, protetski rad nije trajno fiksiran. U mobilnu zubnu protetiku obično ubrajamo klasične parcijalne i totalne zubne proteze. Postoje i implantološka rješenja koja su negdje na pola puta između fiksnog i mobilnog protetskog rada. To su suvremene proteze na implantatima s lokatorima.

Fiksna zubna protetika

Ako pacijent ima protetski zubni nadomjestak koji se ne može skinuti već je trajno pričvršćen na preostale zdrave zube ili zubne implantate riječ je o fiksnoj zubnoj protetici.

U fiksnu zubnu protetiku spadaju zubni mostovi kojima nadomještamo dio zubnog niza, pojedinačne zubne krunice te keramičke ljuskice za zube.

Vrijedi spomenuti i totalne fiksne zubne proteze na implantatima, All-on-4 i All-on-6, kojima nadomještamo zube cijele pojedine čeljusti.

Od čega je izrađena zubna protetika?

U suvremenoj zubnoj protetici redovito se koristi nekoliko temeljnih materijala. Materijali od kojih se najčešće izrađuju dijelovi koji oponašaju krunu zuba jesu staklokeramikazubna keramikacirkonijeva keramika (kolokvijalno “cirkon”) i PEEK (polietereterketon). Baze zubnih proteza najčešće izrađujemo od akrilatne smole.

Svi ovi materijali biokompatibilni su, vrlo otporni na trošenje te zadržavaju volumen, oblik i boju. Ipak međusobno se razlikuje po cijeni, kvaliteti i estetici pa je za konačan odabir važno tražiti ravnotežu između preporuke stomatologa i očekivanja pacijenta.

Staklokeramika se u zubnoj protetici počela koristiti 70-ih godina. Posjeduje visoku mehaničku čvrstoću i iznimna estetska svojstva zbog kojih od staklokeramike izrađujemo Emax i Empress bezmetalne zubne krunice. Zahvaljujući visokim estetskim svojstvima ovaj materijal prikladan je za vrlo vjerne imitacije prirodnog zuba.

Metal u zubnoj protetici

Pri izradi zubne protetike koriste se i razne vrste metala. Metal ima ulogu potpore krunica od zubne keramike a koristi se i kao ojačanje akrilatnih proteza.

Metale koje najčešće koristimo razlikujemo po biokompatibilnosti, otpornosti na koroziju i dugotrajnosti. Za potporu krunica obično se koriste legure kobalta i kroma, kao povoljnija varijanta potpore, te razne titanove legure, kao skuplja inačica. U istom kontekstu mogu se spomenuti i drugi metali, pogotovo legure zlata, paladija, platine i srebra, ali one se danas rjeđe koriste. Za ojačanje akrilatnih proteza koristi se wironit, biokompatibilna i izdržljiva legura.

Osnovna razlika između legura kobalta i legura titana u krunicama sastoji se u tome što titan ima veću biokompatibilnost te se zbog toga i drugih svojstava, kao što je niska specifična težina, sve više dokazuje kao idealno rješenje za metalnu potporu keramičkim krunicama.

Zubna-protetika-Videntis-Zagreb

Estetika zubne keramike

Premda je sva današnja zubna protetika iznimno napredna po pitanju estetike najveću estetsku kvalitetu postižemo kada koristimo materijale koji izgledom sasvim nalikuju prirodnom zubu. Pri tom je jako bitan faktor ne samo mogućnost oblikovanja materijala i bijele nijanse nego i provodljivost svjetlosti kakvu posjeduju prirodni zubi. Po tome se zubna keramika u kojoj se koristi metal, tzv. metalkeramika, uvelike razlikuje od one u kojoj se metal ne koristi, tj. bezmetalna ili potpuna keramika.

Zubna metalkeramika

Obična metalkeramika sastoji se od keramičke zubne krunice na bazi načinjenoj od legura kobalta s kromom. Nju razlikujemo od titankeramike kod koje se keramička krunica stavlja na bazu od titanovih legura, ali u osnovi obje se sastoje od metalne baze i keramičke krunice.

Budući da metalna baza fizički priječi prolaz svjetlu metalkeramika i titankeramika ne ističu se velikom svjetlosnom provodljivošću i prirodnim izgledom. Osim toga, kod ovakvih krunica rub metalne baze nazire se ispod keramike što također odaje da je riječ o umjetnom zubu. Rješenje za metalni rub je dodavanje keramičkog ruba, što poskupljuje ovu inače povoljniju varijantu zubne protetike.

Zubna metalkeramika​-Videntis
Bezmetalna zubna keramika-Videntis

Bezmetalna zubna keramika

Gotovo potpuno prirodan izgled imaju zubne krunice u cijelosti načinjene od zubne keramike te Emax i Empress zubne krunice od čiste staklokeramike. Ovakve protetske nadomjestke nazivamo bezmetalnom zubnom keramikom i najčešće ih, zbog estetskih svojstava, stavljamo na prednje zube.

Pojedinačna zubna krunica od čiste keramike na zubu koji ima lijepu bijelu nijansu ima savršen prirodan izgled i ljepotu pravog zuba.

Emax i Empress staklokeramika

Što se tiče Emax i Empress bezmetalne staklokeramičke krunice one se međusobno ne razlikuju estetski već u tvrdoći: Emax staklokeramika pokazala se tvrđom. Donedavno je stoga bilo uobičajeno da se Emax krunice postavljaju i na pretkutnjake i kutnjake gdje žvačna sila najviše može utjecati na postojanost keramičke krunice, ali danas se u toj regiji uspješnima dokazuju i novije generacije Empress zubnih krunica.

Cirkonkeramika

Postoji još jedna bezmetalna varijanta zubne keramike. To je cirkonkeramička zubna krunica. Dvije su bezmetalne varijante korištenja cirkonijeve keramike a obje imaju vrlo prirodan izgled: krunica od obične zubne keramike s bazom od cirkonijeve keramike te zubna krunica u cijelosti izrađena od cirkonijeve keramike. Prevladava dojam da zubna keramika na cirkonskoj bazi ima vjerniji prirodan izgled od čiste cirkonske krunice.

Emax i Empress-staklokeramika-Videntis

Cijena zubne keramike

Na koncu, kada govorimo o cijenama, najpovoljnija je metalkeramika, nakon nje slijedi titankeramika a najvišu cijenu imaju estetski najkvalitetnija rješenja, bezmetalna ili potpuna keramika.

Zubna protetika – cijena

Zanima li vas cijena usluge zubra protetika i opcije plaćanja koje su vam dostupne? 

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice također spadaju u protetske zubne nadomjestke. Njima uljepšavamo osmijeh te rješavamo jednostavnije funkcionalne probleme prednjih zubi.

Keramičke ljuskice mogu biti idealno rješenje:

  • za okrhnute prednje zube
  • ako je caklina prednjih zubi istrošena
  • ako su prednji zubi izjedeni karijesom
  • u slučaju pigmentacije koju ne možemo ukloniti izbjeljivanjem
  • ako su zubi fronte previše razmaknuti
  • za poravnavanje zubi, umjesto ortodontskog tretmana.

Bez obzira koji je razlog za stavljanje keramičkih zubnih ljuskica rezultat će uvijek biti savršen osmijeh. Stoga se mnogi pacijenti za keramičke zubne ljuskice odlučuju već samo zbog tog razloga, ljepšeg osmijeha. 

Keramičke ljuskice​ za proteze-Videntis

Zubne proteze

Najjednostavnija zamjena velikog broja nedostajućih zubi jesu zubne proteze. Dijelimo ih na parcijalne i totalne zubne proteza. 

Parcijalna zubna proteza, kako i sam naziv sugerira, koristi se kada pacijentu nedostaje samo dio zubi. Totalnu zubnu protezu primjenjujemo kada nedostaju svi zubi jedne čeljusti.
Za izradu baze zubne proteze koristimo akrilatne smole i metal wironit. Baza proteze bojom i oblikom vrlo vjerno imitira prirodno zubno meso. Na bazu se ugrađuju zubne krunice izrađene od raznih materijala.

Parcijalne proteze mogu se osloniti na zdrave zube, ali to ovisi o stanju preostalih zdravih zubi pacijenta te o tipu konstrukcije zubne proteze.

Totalne zubne proteze prenose žvačnu silu isključivo na zubno meso i na kost, što od pacijenta zahtijeva strpljivo navikavanje.

Proteze na implantatima

Nastankom zubnih implantata pojavile su se i zubne proteze koje se fiksiraju na ugrađene implantate. Takve zubne proteze predstavljaju najugodnije i najstabilnije rješenje za bezubost. Posebno treba spomenuti fiksne totalne proteze koje se oslanjaju na 4 ili na 6 implantata: All-on-4 i All-on-6.

Među proteze na implantatima ubrajaju se i mobilne zubne proteze na lokatorima, odnosno polufiksne proteze na ankerima ili na prečkama. Ti lokatori, u obliku ankera ili prečki, zapravo su spone koje omogućuju pričvršćivanje proteze na ugrađene implantate. Takvu zubnu protezu pacijent može skinuti i vratiti na mjesto bez intervencije stomatologa. 

To je upravo i glavna prednost polufiksnih proteza: zahvaljujući njihovoj mobilnosti pacijent može održavati kvalitetnu oralnu higijenu.

Premda je zubna proteza na ankerima ili prečkama polufiksna, ipak je znatno stabilnija od klasične mobilne zubne proteze, osobito kada je u pitanju donja čeljust. Za zubnu protezu na ankerima ili na prečkama obično se ugrađuje 2 ili 4 implantata, a zubne krunice izrađuju se od akrilata.

Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa. Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.