Pečaćenje fisura

Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Fisure su brazde i jamice koje dijele zubne kvržice na kruni zuba a nalaze se na pretkutnjacima i kutnjacima.
Iako gornja ploha zuba, ona na kojoj su fisure, čini malen dio ukupne površine zuba na njoj se najčešće razvija karijes. Razlog tome je što se u fisurama nakupljaju plak i ostaci hrane. Prirodno uske i duboke fisure onemogućuju kvalitetnu zubnu higijenu, pa nastaje podloga pogodna za razvoj bakterija.

Stoga neravnine na gornjoj plohi zuba zatvaramo kompozitnim materijalom. Taj postupak zove se pečaćenje fisura a spada u preventivne postupke u sklopu dječje i obiteljske stomatologije.

pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura i oralna higijena

Pečaćenje fisura nije zamjena za redovito pranje zubi budući da kompozitom zatvaramo vrlo malen dio zuba. Dodatno, zubi koji nisu pečaćeni i dalje su izloženi opasnosti od karijesa.

Ovaj postupak samo je jedna od preventivnih mjera koje ponekad preporučujemo za svoje male pacijente. Više savjeta o dentalnoj higijeni kod djece pročitajte na našoj web-stranici dječja stomatologija.

Pečaćenje fisura preporučuje se čim niknu trajni pretkutnjaci i kutnjaci, tj. između 5 i 10 godina starosti. U prve četiri godine od nicanja pretkutnjaka i kutnjaka najveća je opasnost od stvaranja karijesa.

Studije provedene na preko 6.500 djece u spomenutoj dobi dokazale su da se pečaćenjem fisura čak do 50% smanjuje mogućnost pojave karijesa (Cochrane Oral Health Group).

Pečačenje fisura

Kako se pečate fisure?

  • Čišćenje zuba rotirajućom četkicom i pastom.
  • Jetkanje cakline zuba.
  • Nanošenje pečatnog materijala.
  • Kontrola pečata i zagriza.

Postupak nije invazivan niti bolan, a materijal koji se nanosi otporan je i iste boje kao i zub.

Besplatne stručne konzultacije

Nešto Vas muči ili samo želite prikupiti informacije?

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naše ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.

Besplatni pregled
Rezervirajte termin