Welcome to website

Parodontitis | Zagreb Videntis Dental Centar

Parodontitis

                                                                                                                                                           Dobrodošli u Videntis Dental centar gdje je Vaš osmijeh naša briga!

Bolesti parodonta: parodontitis

Parodontitis je druga faza parodontne bolesti a često slijedi nakon što osoba kroz dugo razdoblje ignorira simptome gingivitisa. Do parodontitisa dolazi zbog toksina koje proizvode bakterije u plaku.

Ti toksini uzrokuju odvajanje zubnog mesa od zuba i stvaranje takozvanih “parodontnih džepova“. Parodontni džepovi tipični su za uznapredovali parodontitis i s vremenom se povećavaju.

Povlačenjem zubnog mesa zub gubi uporište te postaje nestabilan i klimav. U konačnici dolazi do ispadanja ili vađenja zuba. Budući da su i okolni zubi već zahvaćeni parodontitisom i klimavi, nakon vađenja jednog zuba zubni luk dodatno je destabiliziran te će ubrzo doći i do gubitka ostalih zubi. Stoga ne čudi podatak da je parodontitis odgovoran za gubitak većeg broja zubi nego karijes.

Nažalost, parodontitis nije moguće sasvim izliječiti. Ovu kroničnu bolest moguće je samo usporiti i održavati pod kontrolom. Parodontitis je skrivena i podmukla bolest, često i ne primijetimo njezino razorno djelovanje sve dok nije kasno. Pravovremeno dijagnosticiranje parodontitisa zato je vrlo važno!

Stomatolog Zagreb-razvoj parodontitisa

Primijetite li sljedeće simptome parodontitisa ne čekajte, potražite pomoć stomatologa i parodontologa.

 • Zubno meso bolno je na dodir.
 • Jarkocrveno zubno meso.
 • Oteklo zubno meso.
 • Povlačenje zubnog mesa sa zuba.
 • Gnoj među zubima i na zubnom mesu.
 • Među zubima se stvaraju razmaci.
 • Loš okus u ustima.
 • Loš zadah.
 • Klimavost pa čak i gubitak zuba.
 • Promjena osjećaja sklapanja čeljusti dok žvačete.

Ostali faktori pojave parodontitisa

Uz lošu oralnu higijenu i gingivitis pojavu parodontnih bolesti može potaknuti i niz drugih faktora. Spadate li u skupinu ljudi koji su izloženi sljedećim faktorima rizika za pojavu parodontitisa povedite dodatnog računa o njegovim ranije opisanim simptomima.

Faktori rizika za pojavu parodontitisa

 • Loša oralna higijena.
 • Gingivitis.
 • Genetska predispozicija.
 • Pušenje.
 • Starija životna dob.
 • Dijabetes.
 • Loša prehrana.
 • Narušen imunitet (leukemija, HIV, kemoterapija).
 • Korištenje opijata.
 • Neki lijekovi.
 • Hormonalne promjene.
 • Loše izvedena zubna protetika ili loše ugrađeni implantati.
 • Loš položaj zubi pri zagrizu.

Parodontološka terapija u Videntisu

Voditelj Dentalnog centra Videntis, dr. Vidović, stručnjak je za parodontologiju.

U našem dentalnom centru parodontološka terapija sastoji se od nekoliko faza, ovisno koliko je oboljenje desni uznapredovalo.

Poboljšanje oralne higijene

Već i promjena oralne higijene može uvelike utjecati na povećanje zdravlja zubnog mesa. Stoga je to prva preporuka pacijentima kod kojih se dijagnozom utvrdi bolest parodonta.

Pacijentima se preporučuje redovito korištenje zubnog koncainterdentalne četkice ili tuša za zube. Time se jamči kvalitetno čišćenje između zubi, gdje najčešće nastaje žarište gingivitisa i parodontitisa.

Zube i zubno meso treba nježno četkati. Preporučuje se uporaba meke četkice za zube kako se zubno meso ne bi povlačilo. Uz to, poželjno je usnu šupljinu ispirati antibakterijskom vodicom za usta.

Profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga

Druga faza liječenja parodontne bolesti obuhvaća čišćenje tvrdih i mekih naslaga na zubima. Upravo su zubne naslage mjesto koje pogoduje razvoju bakterija uzročnika niza oboljenja.

Pomoću ultrazvučnog čistača uklanjamo zubni kamenac nakon čega slijedi pjeskarenje i poliranje zubi. Time ćemo postići da se kamenac teže nakuplja na zubima.

Ponekad je u ovoj fazi terapije potrebno popraviti ili zamijeniti loše ispune. Naime, loše izvedeni ili oštećeni ispuni također pogoduju nakupljanju plaka koji privlači bakterije.

Čišćenje naslaga ispod razine zubnog mesa

Prve dvije faze liječenja parodonta obustavit će početnu fazu parodontne bolesti te njeno napredovanje u parodontitis. Međutim, ako je bolest već napredovala možda će biti potrebno očistiti naslage koje se nalaze ispod razine zubnog mesa. Ovi postupci uključuju struganje i poliranje vrata i korijena zuba. Nakon toga je dovoljno da se pacijent pridržava kvalitetne oralne higijene te tri do četiri puta godišnje dolazi na kontrolu.

Resektivna terapija: uklanjanje oboljelog tkiva

Dođe li kod pacijenta do uznapredovalog parodontitisa ponekad je potrebno odstraniti upaljeno tkivo oko zuba, kao i oboljelo tkivo parodontnog džepa. U tome se sastoji treća faza parodontološke terapije koju nazivamo još i resektivnom terapijom.

Resektivna terapija jest kirurško odstranjivanje zubnog mesa s vrata i korijena zuba. Može uključivati i produljenje krune zuba te pokrivanje ogoljelih zubnih korijena. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji te je potpuno bezbolna.

Regenerativna parodontološka terapija

Koliko parodontitis može biti poguban za zdravlje otkriva njegova sasvim uznapredovala faza u kojoj dolazi do stvaranja šupljina i kratera u samoj čeljusnoj kosti.

Takva stanja nazivamo koštanim defektima zbog kojih potporna koštana struktura više ne može stabilizirati zub i potrebno ju je sanirati.

Tada pristupamo tzv. regenerativnoj terapiji koja predstavlja najsuvremeniji napredak u liječenju posljedica teškog parodontitisa. Kako bismo zaliječili propalu čeljusnu kost, koštani defekt ispunjava se bioaktivnim materijalom koji potiče regeneraciju kosti.

Važno je naglasiti da se pacijenti koji boluju od parodontitisa moraju strogo pridržavati savjeta stomatologa i parodontologa te više puta godišnje obavljati kontrolu.

Liječenje bolesti desni-Videntis
Sumnjate li na parodontitis ne čekajte!

Dođite k nama na besplatne stručne konzultacije.

Kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa.
Naš stručni tim i ljubazno osoblje odgovorit će na sva vaša pitanja.