Welcome to website

Bol u zubu i bolesti organa | Videntis Dental centar

Bol u zubu i bolesti organa – mit ili istina

Većini je vjerojatno poznat termin “refleksologije stopala,” no ako vam ovaj naziv ipak ništa ne znači, onda smo sigurni kako ste nekada negdje čuli za činjenicu da se na našim stopalima nalaze točke povezane s unutarnjim organima.

Na svakom stopalu nalazi se 7200 živčanih završetaka, a tu teoriju uglavnom zastupaju praktikanti i pobornici tzv. “istočnjačke ” medicine pa stoga ne čudi kako sama znanost potječe još od vremena drevnih civilizacija, pogotovo orijentalnih. Nizom povijesnih dokumenata utvrđeno je kako se ova poznata tehnika prakticirala prije čak šest tisuća godina.

Refleksologiju možemo definirati kao masažu pojedinih dijelova stopala s ciljem izravnog utjecaja na zdravlje organa u tijelu te kao jedan od načina borbe s fizičkim i psihičkim posljedicama tereta koji naš organizam svakodnevno akumulira u točkama na stopalima.

Jeste li znali da se cijela priča o povezanosti unutarnjih organa i stopala može primijeniti i na zube. Naime, osobe koje se bave akupunkturom u liječenju svojih pacijenata koriste meridijane, odnosno dijagrame koji točno određeni zub povezuje sa specifičnim dijelovima tijela. Polaze od pretpostavke kako bol zuba ne ukazuje nužno i na bolest zuba, već naprotiv može ukazivati na probleme i poteškoće u drugim organima. U slučaju zubobolje, obavezno se javite vašem stomatologu, jer postoji mogućnost da je bol zuba tek posljedica narušenog općeg zdravlja organizma.

Mit ili stvarnost? Saznajte u nastavku teksta!

Bol u zubu i bolesti organa – mit ili istina?

Budući da je i stomatologija znanost, uvijek vodimo računa o tome da, kao stomatolozi, svoje tvrdnje potkrijepimo znanstvenim istraživanjima. Tako su nedavne znanstvene studije otkrile kako su geni povezani s razvojem zuba isti oni geni odgovorni i za razvoj drugih organa. Drugim riječima, utvrđena je poveznica između abnormalnog razvoja zuba i karcinoma.

Žene će posebno zanimati studija kojom je dokumentirana povezanost bakterija u zubnoj pulpi i karcinoma dojke, a utvrđena je i sveza kroničnih zubnih bolesti s kardiovaskularnim problemima i poremećajima.

Vodeći se znanošću, možemo zaključiti kako je teorija o povezanosti zuba s ostalim organima uistinu točna. Ljudsko je tijelo jedan veliki i kompleksni sklop u kojem je sve povezano pa se problemi u jednom dijelu automatski reflektiraju i u drugom.

Što bol određenog zuba govori o stanju ostalih organa?

Prema orijentalnoj, odnosno istočnjačkoj medicini, evo na koji zdravstveni problem ukazuje određeni zub.

  • Sjekutići – upala mokraćnog mjehura, upala uha, upala bubrega
  • Prvi sjekutić – upala prostate
  • Kronični bolovi u očnjaku – upala žučnog mjehura, hepatitis
  • Pretkutnjak – alergijske reakcije, upala pluća, neravnoteža dobrih bakterija
  • Prvi pretkutnjak (gornji i donji) – problemi s koljenom, laktom ili ramenom, bolesti debelog crijeva, neki upalni proces
  • Bilo koji kutnjak – problemi sa želucem,upala gušterače, anemija, kronični gastritis
  • Donji prvi kutnjak – problemi s venama i arterijama
  • Prvi gornji kutnjak – upala jajnika, problemi sa slezenom ili štitnom žlijezdom, sinusima, bolesti ždrijela
  • Donji kutnjaci – proširene vene, problemi s plućima, pojava polipa na debelom crijevu
  • Umnjak – srčana oboljenja, urođene mane srca

Što napraviti prilikom iduće zubobolje?

Za kraj bi htjeli napomenuti da si svaku bol u zubu ne tumačite kao potencijalni znak teške bolesti kao što je karcinom, već se prilikom iduće zubobolje bez ustručavanja obratite najboljem stomatologu u Zagrebu – dr. Anti Stjepanu Vidoviću u Videntis Dental Centru kako bismo zajedničkim snagama utvrdili u čemu je problem. Moguće da je u pitanju samo karijes ili da je zub potrebno liječiti iz nekog drugog razloga. U međuvremenu, svakako nastavite voditi računa o vašoj zubnoj higijeni.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.