Welcome to website

8 stvari koje ne smijete raditi nakon ugradnje zubnog implantata - Videntis Dental Centar

8 stvari koje ne smijete raditi nakon ugradnje zubnog implantata

Prvih 10-14 dana nakon ugradnje zubnog implantata su najkritičniji!

Nakon ugradnje zubnog implantata, proces oporavka može trajati do pet mjeseci za donju čeljust i do sedam mjeseci za gornju čeljust. Nakon toga možete prijeći u slijedeću fazu izrade trajnog protetskog rješenja. Važno je da se prilikom oporavka pridržavate uputa svog stomatologa kako bi što prije i bolje zacjelili. Donosimo osam stvari koje ne smijete raditi nakon ugradnje zubnog implantata:

1. ZANEMARITI ORALNU HIGIJENU

Oralna higijena je uvijek bitna i ne smijete ju zanemariti u danima nakon ugradnje implantata. Zube i područje u ustima koje nije operirano možete čistiti standardnim postupcima poput četkanja pastom i četkicom, korištenjem zubnog konca ili interdentalnih četkica, vodicom za ispiranje. Područje oko mjesta ugradnje implantata ne smijete četkati kako ne bi istrgali konce ili uzrokovali ponovljeno krvarenje. Umjesto četkanja možete sa štapićem vate namočenim u klorheksidinsku otopinu lagano prebrisati naslage ili ispirati usta toplom slanom vodom (1 čajna žličica soli u čaši tople – ne vruće!- vode). Vaš stomatolog će vas uputiti kada je sigurno vratiti se standardnom četkanju.

2. PUŠITI

Pušenje ima štetne učinke na opće i oralno zdravlje pojedinca te negativno utječe na ishod svih terapijskih postupaka izvedenih u usnoj šupljini, uključujući ugradnju implantata. Različite studije navode da je stopa neuspjeha implantata kod pušača u usporedbi s nepušačima, u rasponu od 6,5% do 20%. Nikotin može imati utjecaj na sintezu staničnog proteina i oslabiti sposobnost adhezije gingivalnog fibroblasta, pa rezultira sporijim zacjeljivanjem rana i / ili pogoršanjem parodontalne bolesti. Pušačima se preporučuje da se suzdrže cigareta barem tjedan dana prije i nakon operacije. Idealno bi bilo da s pušenjem zauvijek prestanete već prije samog zahvata implantiranja. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć kod prestanka pušenja.

3. KONZUMIRATI KOFEINSKE NAPITAKE

Kofein povisuje krvni tlak i time povećava mogućnost pojačanog krvarenja i oteklina. Viši tlak znači da srce pumpa više krvi u području rane što nije pogodno za zacjeljivanje. Metal (ako imate titanski implantat) zadržava toplinu dulje od tkiva i svaki put kad konzumirate topli kofeinski napitak, izloženi dio implantata može se zagrijati i spaliti tkiva koja ga okružuju. Tijekom vremena, takva ponovljena mikro oštećenja mogu dovesti do infekcije, erozije desni i ispadanja implantata. Kofein može dovesti i do efekta suhih usta što može uzrokovati probleme s desnima i loš zadah. Kada pijete npr kavu, kiseline mogu oštetiti vaše okolne prirodne zube. Ako ne osjećate veliku bol ili druge znakove komplikacija, nakon pet dana možete pažljivo ispijati šalicu svoje omiljene kave ili čaja. Pripazite da takvi napici nisu učestali ni prevrući, a možete prijeći i na beskofeinske opcije.

4. PITI ALKOHOL

Smatra se da konzumiranje alkohola uzrokuje avaskularnu nekrozu (smrt koštanog tkiva zbog nedostatka opskrbe krvlju) jer smanjuje sposobnost vašeg tijela da apsorbira masnoću, ostavljajući više masnoće u krvi. Masnoća začepljuje sitne krvne žile u kostima, uzrokujući da kost umire. Vaši zubni implantati najosjetljiviji su na alkohol tijekom prvih 72 sata nakon operacije. Alkohol uzrokuje širenje kapilara u desni, što može dovesti do povećane osjetljivosti i boli, a može uzrokovati i efekt suhih usta. Trudite se konzumirati alkohol u umjerenim količinama. Ako imate problem sa alkoholom, obratite se stručnoj osobi za pomoć.

5. JESTI TVRDU HRANU I ODREĐENE NAMIRNICE

Nakon same operacije treba pričekati kako bi anestezija popustila i ukloniti gaze iz usta prije nego krenete s jelom. Prva 24 sata nakon operacije obavezno jedite mekanu hranu. Izbjegavajte vruću hranu i pića nekoliko sati nakon operacije. Također, nemojte piti na slamku. Nekoliko dana nakon operacije izbjegavajte mliječne proizvode, proizvode od sirovog mesa i slatkiše. Sve dok imate šavove konzumirajte lagana jela, kao kašice, zgnječeno voće i povrće, juhe, salate, mljeveno pečeno meso, pečenu ili kuhanu ribu. Tvrda i ljepljiva hrana može iritirati i upaliti područje rane. Nije opasno ako rana dolazi u kontakt s hranom, ali izbjegavajte žvakanje na strani na kojoj je ugrađen implantat sve dok rana ne zacijeli. Pripazite da unosite dovoljno tekućine u svojoj prehrani kako ne bi dehidrirali. Najbolja opcija je uvijek obična voda.

6. KOMBINIRATI LIJEKOVE PROTIV BOLOVA

Ugradnja zubnog implantata ponekad zahtjeva terapiju antibioticima, ovisno o faktorima koje vaš stomatolog uzima u obzir. Antibiotici se koriste za sprečavanje infekcije na ili oko zubnog implantata. Važno je da slijedite upute za doziranje koje ste dobili. Lijekovi protiv bolova obično su potrebni nakon ugradnje zubnog implantata. Možda će vam se propisati Ibuprofen ili neki drugi lijek koji djeluje protuupalno i smanjuje bol. Izbjegavajte lijekove kao što su Andol ili Aspirin jer produljuju krvarenje. Ne uzimajte lijekove na svoju ruku već se savjetujte sa svojim stomatologom. Bitno je da iskreno izložite svoju medicinsku povijest i potencijalne alergije kako vam se ne bi prepisao krivi lijek. Ne kombinirajte lijekove bez stručne konzultacije, nemojte piti alkohol dok ste na lijekovima i trudite se što više mirovati.

7. NAPREZATI SE

Nakon ugradnje implantata dobro je biti u sjedećem položaju i držati hladne obloge. Navečer možete i spavati s glavom u povišenom položaju kako vam se ne bi povisio tlak. Svakako je preporučljivo kretati se, ali pripaziti ipak da se pretjerano ne naprežete i umarate. Izbjegavajte sportske aktivnosti minimalno 1 tjedan nakon zahvata, posebno ako ste ugradili više implantata. Trčanje, dizanje utega i plivanje nisu preporučljivi neko vrijeme. Posvetite se za to vrijeme aktivnostima poput joge i hodanja. Period odmora zapravo ovisi o tome kako se brzo i dobro oporavljate nakon zahvata, što ovisi o nizu faktora. Poslušajte znakove upozorenja koje vam daje vaše tijelo da odredite je li prerano za vježbanje ili ne.

8. IZLAGATI TOPLINI

Važno je da nakon zahvata kontrolirate svoju temperaturu. Ljubitelji sauna morat će pričekati s tom aktivnošću. Izbjegavajte saune, sunčanje na suncu ili u solariju, vruće tuševe. Izbjegavajte vruću hranu i napitke. Vrućina utječe na vaš titanski implantat, ali i na cirkulaciju.


Imate pitanja o zubnim implantatima, ali Vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za besplatne online konzultacije

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.