Welcome to website

Keramički ili titanski implantat: potraga za najboljim odabirom! - Videntis

Keramički ili titanski implantat: potraga za najboljim odabirom!

Zašto je zubni implantat dobra opcija?

Zubni implantat je najbolja opcija zamjene izgubljenog zuba sa brojnim prednostima u odnosu na druge oblike zubne restauracije. Zubni implantat je rješenje koje sprečava gubitak kosti i prijevremeno starenje. Gubitak kosti je loša nuspojava gubitka zuba, koja nastaje zato što se čeljusna i mandibularna kost razgrađuju, bez korijena zuba (ili zubnog implantata) koji bi poticao rast kostiju. Ako implantat ne bude postavljen u roku od 12 tjedana nakon vađenja zuba i transplantacije kosti, razina kosti će se automatski početi smanjivati, slabeći čeljust i susjedne zube. Jedini način dugoročnog sprječavanja gubitka kosti je ugradnja zubnog implantata.

Većina zubnih implantata i dalje je izrađena od titana, biokompatibilnog metala koji se koristi za zamjenu korijena zuba. Zubni implantat bez metala, poznati kao keramički implantat, je relativno noviji na tržištu implantata, ali vrlo uspješno parira svom starijem bratu –  titanskom implantatu. Uobičajeni zubni implantati izrađeni od titana postoje još od 1960-ih, dok se keramički implantati pojavljuju u Europi krajem 1980-ih.

Trendovi u medicini i stomatologiji se sve više okreću holističkim pristupima, a zubni implantati mogu biti potpuno bez metala i bez cementa. Pacijenti postaju sve svjesniji raznih utjecaja na njihovo zdravlje. Pri postavljanju zubnih implantata idealno je koristiti najmanje reaktivni i najmanje toksični materijal.  Međutim, također je važno procijeniti snagu, klinički uspjeh i druge relevantne čimbenike materijala.

Kako odabrati materijal za implantat?

Zubi, protetika i zubni implantati funkcioniraju u jednom od najneprijateljskijih okruženja u ljudskom tijelu. Izloženi su većim promjenama temperature i pH od ostatka tijela. Korozija, poznata i kao raspad metala kada je izložen kisiku, predstavlja problem kod titanskih implantata postavljenih u okruženje vlažne, vruće usne šupljine. Alergijske reakcije mogu nastati iz prisutnosti iona proizvedenih korozijom implantata.

Prije odabira materijala za zubni implantat potrebno je uzeti u obzir par čimbenika:

 • Mogućnost korozije i galvanizacije
 • Mehanička svojstva i trajnost materijala
 • Trošak
 • Stope uspjeha i komplikacije
 • Biokompatibilnost i autoimuni odgovor
 • Estetika

Zašto puno stomatologa tvrdi da su zubni implantati od titana jedino rješenje?

Razlog obično leži u činjenici da ne postoji dovoljno educiranih i iskusnih stomatologa voljnih ugrađivati keramičke implantate. Drugi razlog leži u većim cijenama keramičkih implantata. Videntis je jedna od rijetkih klinika u Hrvatskoj i Europi u kojoj se ugrađuju keramički implantati. Doktor Vidović ima opsežno iskustvo i visoku stopu uspjeha s keramičkim implantatima.

Keramički implantati imaju brojne karakteristike zbog kojih su idealni zubni implantati:

 • 100% bez metala
 • bijele boje poput zuba
 • biokompatibilni
 • bioinertni
 • nema galvanizacije
 • ne korodira

Rizici kod keramičkog implantata?

Keramički zubni implantati dostupni su kao dvodijelni i jednodijelni implantati i isporučuju se s različitim nadogradnjama koje nude veću fleksibilnost u pogledu angulacije, estetskih i funkcionalnih ciljeva restauracije. Jednodjelni implantati su bolja opcija u smislu higijene jer ne postoji rizik da se bakterije uvuku kroz mjesto spoja.

Iako su rijetki, zabilježeni su slučajevi ne-integracije (manje od 2%) slične stopi neuspjeha titanskih zubnih implantata i prijeloma implantata / abutmenta. Keramički implantati se mogu podvrgnuti hidrolizi (fiziološki proces) pri čemu mogu apsorbirati vodu i potencijalno biti skloniji lomu. Početne studije upućuje na to da je takva pojava rijetka.

Velik postotak pacijenata razvije peri-implantitis sa titanskih implantatima. Kod titanskih implantata riječ je o 30%, za razliku od keramičkih implantata koji imaju manje od 2% slučajeva peri-implantitisa.

Od presudnog je značaja dogovor stomatologa i pacijenta oko odabira implantata i cjelokupnog zahvata. Planiranje može spriječiti dugotrajne komplikacije poput peri-implantitisa, upale desni i na kraju gubitka kostiju.

Rizici kod titanskog implantata?

Iako su metalni zubni implantati izrađeni od titana široko korišteni među stomatolozima, oni mogu imati nedostatke poput potencijalnih imunoloških (alergijskih) reakcija i narušavanja estetike zuba. Titan je metal srebrne metalne boje, male gustoće i velike čvrstoće. Iako je titan otporan na koroziju, ne može se koristiti kao jedna nevezana molekula za izradu 100% zubnog implantata od titana. Zato su ti implantati legure koje uključuju nikal (korozivni i poznati metalni alergen) zajedno s bakrom, čelikom, vanadijumom i aluminijem.

Titanski implantat u estetskoj zoni (prednji zubi i desni koje se lako vide tijekom osmijeha) često postaje vidljiv kroz tanko tkivo desni koje prekriva prednje zube, čime se smanjuje željeni ishod. Pored toga, krajnja točka implantata koja je najbliža nadogradnji može postati vidljiva zbog skupljanja mekih tkiva, recesije desni i periimplantacijskih lezija.

Postoji još jedna mogućnost nuspojave kod titana: nakon što metalne komponente zubnog implantata dođu u kontakt sa slinom, krvnim stanicama, stanicama tkiva i koštanim česticama, dolazi do galvanizacije – fenomena sličnog bateriji koji narušava biološke procese u tijelu.

Odluka o upotrebi keramičkih ili titanskih zubnih implantata

Odluka o upotrebi keramičkih ili titanskih zubnih implantata trebala bi biti rezultat dogovora pacijenata i stomatologa ovisno o jedinstvenoj situaciji svakog kliničkog slučaja i pacijenta.

U procesu odlučivanja trebaju se uzeti u obzir sljedeće činjenice:

 1. Brojne studije potvrdile su visoku stopu (98%) uspjeha keramičkih implantata. Keramički zubni implantati imaju preko 20 godina istraživanja, istaknute kliničke studije i izvješća iz stomatološke i medicinske literature. Iako su  zubni implantati od titana pokazali povoljne dugoročne rezultate, njihov životni vijek ostaje na 10-15 godina, dok se prognoza za keramičke implantate trenutno predviđa za 20+ godina.
 2. Titanski implantati pokazuju dobar stupanj integracije s kostima i imaju izvrsnu dugoročnu prognozu dok se ne pojave znakovi peri-implantitisa (upale tkiva oko mjesta implantata) i počnu uzrokovati neuspjeh implantata. Dugotrajna integracijska svojstva cirkonija ostaju neusporediva u usporedbi s titanskim implantatima, s rijetkim slučajevima peri-implantitisa.
 3. Keramički implantati imaju estetsku prednost u odnosu na titanske implantate, posebno u estetskoj zoni. Pri zamjeni zuba u fronti, preporučljivo je  koristiti keramički implantat i keramičku krunicu.
 4. Keramičke implantate možda neće biti moguće koristiti kod svakog pacijenta, bilo zbog položaja, kvalitete kostiju, autoimunih i kroničnih procesa degenerativnih bolesti te funkcionalnih izazova.

Razmotrimo usporedbu titanskih i keramičkih implantata:

Trošak

Trošak izrade keramike je viši od troška titana, pa je stoga i cijena keramičkih implantata viša od titanskih implantata.

Osteointegracija i zacjeljivanje mekih tkiva

Cirkonij i titan su biokompatibilni i dobro se integriraju s mekim tkivima. Dokazano je da titanski implantati prežive 20 godina i duže. Keramički implantati su još uvijek u procesu istraživanja, pa stoga još nisu dostupne dugoročne studije u pogledu dugoročne stope uspjeha implantata bez metala. Međutim, dosadašnja iskustva pokazuju potencijal još dužeg vijeka trajanja.

Estetika

Keramika je poznata po svojoj vrhunskoj estetici. Neki pacijenti s tankim kostima ili zubnim mesom mogu biti zabrinuti zbog pojave “sive crte” oko krunice. Kod keramičkog implantata neće doći do sive boje kroz tkivo desni.

Čvrstoća

Titanijski implantati su izuzetno snažni i imaju visoku otpornost na lomljenje. Cirkonij ima nižu elastičnost koja može dovesti do mikro lomova, ali je i ona vrlo jaka. Cirkonij se desetljećima koristi u operaciji zamjene kuka. Nosivost i biokompatibilne osobine ovog materijala pokazale su se izuzetnima, sa superiornim svojstvima integracije sa kosti. Cirkon keramika je dobila nadimak “keramički čelik” zbog vrhunske čvrstoće i mehaničkih svojstava. Keramički  implantati, osim što su jaki, ne reagiraju sa slinom i drugim kemikalijama u ustima. Nema korozije s keramičkim materijalima što ih čini idealnim za holističke oralne zahvate.

Pacijenti često se pitaju: “Jesu li keramički zubni implantati bolji od titanskih?”

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan da ili ne, jer je važno uzeti u obzir sve čimbenike i zahtjeve koji su prikladni za pojedinog pacijenta i njegove osobne potrebe.

Obje opcije materijala za implantate su biokompatibilne i smatraju se sigurnim. To znači da djeluju povoljno na ljudsko tijelo i da su netoksični.

Postoje prednosti za svaku vrstu materijala pa iskusni,kvalificirani stomatolog može preporučiti određenu vrstu implantata nakon što sasluša brige i ciljeve svakog pojedinog pacijenta.

Koji god zubni implantat odabrali, ključno je odabrati i pravog stomatologa za obavljanje postupka.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.