Welcome to website

Zubni most, pitanja i odgovori | Videntis Dental centar

Najčešća pitanja i odgovori povezani uz zubni most

Dobrodošli u naš sveobuhvatni vodič s često postavljanim pitanjima i odgovorima o zubnim mostovima!

Ako želite zamijeniti nedostajuće zube i vratiti osmijeh, zubni mostovi pružaju učinkovito i estetski ugodno rješenje. Međutim, kao i kod svakog medicinskog zahvata, i kod zubnih mostova postoje mnoga pitanja koja postavljaju zabrinuti pacijenti.

Zbog toga smo odlučili kreirati tekst u kojem ćemo istaknuti neka od uobičajenih pitanja povezanih uz zubne mostove te pružiti detaljne odgovore kako bismo vam pomogli razumjeti sve pojedinosti vezane uz ova protetska rješenja.

Obuhvatit ćemo sve, od trajanja postupka do održavanja i mogućih komplikacija. Stoga krenimo u istraživanje svijeta zubnih mostova i opskrbimo vas znanjem potrebnim za donošenje informiranih odluka o vašem oralnom zdravlju.

Kada se koriste zubni mostovi?

Zubni mostovi se ugrađuju kada nedostaje jedan ili više zuba koje ste izgubili zbog ozljede, bolesti desni ili karijesa. Također, zubni mostovi služe i kao rješenje kod problema sa zubima koje je potrebno izvaditi zbog istrošenosti, slabosti ili dentalnih problema.

Nadomještanje nedostajućih zuba izuzetno je važno ne samo iz estetskih razloga, već i zbog funkcionalnosti same vilice. Naime, kada postoji praznina između zuba, preostali zubi često se pomiču prema gore, dolje ili bočno prema tom praznom prostoru, što uzrokuje probleme sa zagrizom, poteškoće pri žvakanju kao i bol u predjelu čeljusti.

Koliko traje izrada zubnog mosta?

Trajanje izrade zubnog mosta ovisi o nekoliko čimbenika te obično uključuje nekoliko posjeta stomatologu. Koraci su sljedeći: stomatolog obavlja pregled, uzima otiske vaših zuba te priprema zube nosače. Ti se otisci šalju u zubotehnički laboratorij, gdje se most izrađuje po narudžbi. Proces izrade obično traje nekoliko tjedana, ovisno o zauzetosti zubotehničkog laboratorija. Nakon što zubotehnički laboratorij izradi zubni most, slijedi posjet stomatologu tijekom kojeg se vrši konačno postavljanje i cementiranje zubnog mosta.

Što je to cementiranje zubnog mosta?

Cementiranje zubnog mosta odnosi se na proces trajnog pričvršćivanja zubnog mosta na zube nosače. Proces cementiranja osigurava stabilnost i funkcionalnost, omogućujući pacijentu besprijekorno žvakanje i ispravan govor.

Zubni most i parodontoza

Parodontoza ili bolest desni, nažalost, može utjecati na zubne mostove. Zbog toga je ključno imati zdravu osnovu oralne šupljine prilikom postavljanja zubnog mosta. Ako pak imate parodontozu, a kandidat ste za zubni most, vaš stomatolog može preporučiti liječenje bolesti desni prije nego što nastavite s ugradnjom zubnog mosta.

Isto tako, održavanje dobre oralne higijene i redoviti stomatološki pregledi ključni su ne samo za prevenciju parodontoze, već i za očuvanje zdravlja vašeg zubnog mosta.

Zamjena zubnog mosta

Tijekom vremena, zubni mostovi mogu zahtijevati zamjenu zbog istrošenosti, promjene na okolnim zubima ili desnima ili jednostavno životnog vijeka mosta. Životni vijek zubnog mosta može varirati, ali uz pravilnu njegu i održavanje može trajati mnogo godina.

Ako pak vaš zubni most treba zamijeniti, potrebno je posjetiti stomatologa koji će procijeniti situaciju i predložiti rješenje. U svakom slučaju, redovni stomatološki pregledi pomoći će u praćenju situacije sa zubnim mostom te ćete na vrijeme moći reagirati i održati prekrasan osmijeh i funkcionalnost koju vam je zubni most omogućio.

Popravak zubnog mosta

U nekim slučajevima zubni most može se oštetiti ili slomiti. Ovisno o stupnju oštećenja, vaš će stomatolog procijeniti je li moguć popravak ili je potrebna zamjena mosta. Treba naglasiti da je iznimno važno odmah kontaktirati svog stomatologa ako primijetite bilo kakve probleme sa svojim zubnim mostom kako biste spriječili daljnje komplikacije.

Skidanje zubnog mosta

Ako iz bilo kojeg razloga morate ukloniti zubni most, veoma je važno da se obratite svom stomatologu budući da je skidanje zubnog mosta stomatološki zahvat koji obavlja samo stomatolog! Bilo da se radi o rutinskom održavanju, popravci ili zamjeni, vaš stomatolog ima stručnost za sigurno uklanjanje mosta bez nanošenja štete.

Potreban vam je zubni most? Kontaktirajte Videntis

Stomatološka poliklinika iz Zagreba, Videntis Dental centar, za svoje mnogobrojne klijente iz Hrvatske i inozemstva, pruža širok raspon stomatoloških usluga, a jedna od njih je i ugradnja zubnih mostova.

Dakle, ako smatrate da je vašoj usnoj šupljini potreban zubni most, javite nam se i dogovorit ćemo inicijalni stomatološki pregled tijekom kojeg će naši specijalisti implantologije i zubne protetike procijeniti vaše potrebe i pružiti vam najbolje moguće rješenje.

Naš cilj je osigurati vam zdrav osmijeh i maksimalnu udobnost uz korištenje najnovijih tehnologija i vrhunskih materijala, stoga kontaktirajte nas već danas i vratite svoj osmijeh i samopouzdanje.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.