Welcome to website

Što su ljuskice za zube? | Videntis Dental centar

Što su ljuskice za zube?

Ako imate oštećen zub ili biste željeli smanjiti razmak između zubi, vjerojatno ste idealan kandidat za postavljanje ljuskica na zube, a da to niste ni znali. Isto tako, ljuskice za zube mogu pomoći i kod zuba koji je promijenio boju ili je u nepravilnom položaju.

Stoga, u sljedećim redcima ćemo vas upoznati s ljuskicama za zube, njihovom primjenom, prednostima i nedostacima. Nastavite čitati i saznajte sve što vas zanima o ljuskicama za zube.

Što su ljuskice za zube?

Zubne ljuskice su pomno izrađene obloge koje se postavljaju na prednju površinu zuba. Poznate su i kao “fasete”, “veneers” ili “veniri”, a sastoje se od tankog sloja materijala koji se koristi za prikrivanje manjih nesavršenosti prednjih zuba.

Ove ljuskice za zube koriste se u području estetske stomatologije kako bi se poboljšao izgled osmijeha te su često sinonim savršenog holivudskog osmijeha.

Vrste ljuskica za zube

Ljuskice za zube su dostupne u dvije varijante:

 1. Keramičke (porculanske) i
 2. Kompozitne.

Keramičke (porculanske) ljuskice

Keramičke ljuskice izrađene su od visokokvalitetnog porculanskog materijala te su poznate po iznimnoj izdržljivosti i prirodnom izgledu. Ovaj prirodan izgled duguju tomu što posjeduju translucenciju i svojstva reflektiranja svjetlosti slična prirodnim zubima, te ih to čini gotovo nerazlučivim od prirodnih zuba.

Kompozitne ljuskice

Izrađene od kompozitnog smolastog materijala u boji zuba, ove ljuskice pristupačna su alternativa keramičkim ljuskicama. Manje su otporne na mrlje i nisu toliko dugotrajne kao porculanske ljuskice. Isto tako, nemaju visoka estetska svojstva kao što ima materijal za keramičke ljuskice te manje nalikuju prirodnom zubu.

Gdje se koriste zubne ljuskice?

Ljuskice za zube koriste se za rješavanje niza kozmetičkih stomatoloških problema, uključujući:

 • Promjenu boje zuba: Ljuskice učinkovito pokrivaju zube koji su promijenili boju te im se ne može vratiti boja pomoću tradicionalne metode izbjeljivanja zubi.
 • Oštećeni ili okrhnuti zubi: Ljuskice obnavljaju izgled oštećenih zubi, pružajući besprijekornu površinu prirodnog izgleda dok ih štite od daljnjeg oštećenja.
 • Nepravilni ili neravni zubi: Ljuskice mogu stvoriti iluziju ravnijih zubi, učinkovito kamuflirajući manje nepravilnosti i pružajući skladniji osmijeh.
 • Razmaci između zuba: Ljuskice mogu zatvoriti male razmake između zuba, eliminirajući potrebu za opsežnim ortodontskim tretmanima.

Kako se ugrađuju ljuskice za zube?

Ugradnja zubnih ljuskica obično uključuje sljedeće korake:

 1. Konzultacije i planiranje liječenja: Prilikom posjete stomatologu, isti će pregledati vaše zube, porazgovarati o vašim željama i zahtjevima te odrediti jesu li ljuskice prava opcija za vas.
 2. Priprema zuba: Tanki sloj zubne cakline nježno se uklanja s prednje površine zuba kako bi se stvorio prostor za ljuskice.
 3. Otisak i prilagodba: Nakon pripreme zubi, stomatolog će uzeti otisak vaših zubi koji se šalje u zubotehnički laboratorij gdje se prilagođene ljuskice pomno izrađuju kako bi odgovarale vašem jedinstvenom osmijehu.
 4. Privremene ljuskice: U nekim slučajevima, stomatolog će vam privremeno postaviti ljuskice dok se trajne ne izrade. Privremene ljuskice pružaju vam privremen osmijeh i štite pripremljene zube.
 5. Postupak lijepljenja (cementiranja): Ljuskice se pažljivo lijepe na vaše zube pomoću specijaliziranog ljepila, čime se osigurava sigurno i dugotrajno prianjanje.
 6. Završne prilagodbe: Kako bi se osiguralo pravilno pristajanje, udobnost i estetika zuba, potrebne su završne prilagodbe koje obavlja stomatolog tijekom posljednjeg susreta.

Održavanje ljuskica za zube

Kako bi održali dugovječnost i izgled zubnih ljuskica, ključno je slijediti ove osnovne smjernice za njegu:

 • Prvih nekoliko dana nakon postavljanja ljuskica za zube potrebno je izbjegavati žilavu i tvrdu hranu te pažljivije žvakati.
 • Održavati dobru oralnu higijenu četkanjem zuba dva puta dnevno i čišćenjem zubnim koncem svaki dan. Isto tako, prvih nekoliko dana nakon postavljanja ljuskica, četkanje zubi potrebno je obavljati isključivo mekom četkicom za zube.
 • Izbjegavati gristi ili žvakati tvrde predmete ili koristiti zube kao alat. Pri tom mislimo da izbjegavate gristi nokte, te otvarati zubima vrećice, otkidati ljepilo, itd.
 • Obavljati redovite stomatološke preglede kako biste pratili stanje svojih ljuskica i cjelokupno oralno zdravlje.
 • Razmisliti o nošenju štitnika za usta tijekom fizičkih aktivnosti ili škrgutanja zubima dok spavate kako biste zaštitili svoje ljuskice.

Prednosti

Nekoliko je prednosti ugradnje ljuskica za zube, između ostalog:

 • Trenutačna transformacija: Ljuskice mogu pružiti izvanredan osmijeh u relativno kratkom vremenu.
 • Prirodni izgled: Visokokvalitetne keramičke ljuskice oponašaju izgled i dojam prirodnih zuba, besprijekorno se stapajući u blistav osmijeh.
 • Otpornost na mrlje: Porculanske ljuskice vrlo su otporne na mrlje, zadržavajući svoj svijetli izgled tijekom vremena.
 • Trajnost: Uz pravilnu njegu, ljuskice mogu trajati mnogo godina, što ih čini dugoročnim ulaganjem u vaš osmijeh.

Nedostaci

Iako ljuskice za zube donose mnoge prednosti, postoje i određeni nedostaci, kao što su:

 • Proces pripreme zuba za ljuskice uključuje uklanjanje male količine cakline.
 • Ljuskice mogu biti skuplje od ostalih kozmetičkih stomatoloških tretmana zbog korištenih materijala i procesa prilagođavanja.
 • Iako su ljuskice izdržljive, ipak se mogu oštetiti ili odlomiti ako budu izložene prekomjernoj sili ili udaru.

Želite ugraditi ljuskice za zube? Javite se Dental centru Videntis!

Uz pravilno održavanje i redovitu njegu zubi, ljuskice za zube mogu pružiti lijep i samouvjeren osmijeh koji ćete s ponosom podijeliti sa svijetom.

Ugradnja zubnih ljuskica jedna je od usluga koju Dentalni centar Videntis pruža za svoje mnogobrojne pacijente.

Ako vas zanima cijena ljuskica za zube ili želite dobiti više informacija o procesu ugradnje ljuskica za zube, dođite na besplatne konzultacije naših stomatologa gdje ćemo pregledati vaše zube i odgovoriti na sva vaša pitanja.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.