Welcome to website

Što je endodoncija? | Videntis Dental centar

Što je endodoncija?

Endodoncija je posebna grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog korijena, pulpe te tkiva koje okružuje korijen zuba, a u narodu je postupak poznatiji kao vađenje živca. Zubna pulpa je meko tkivo unutar samog korijena zuba koje čine živci, krvne žile i vezivno tkivo, a igraju važnu ulogu u održavanju vitalnosti zuba. Cilj je svakog stomatologa uvijek izliječiti prirodni zub, a njegovo vađenje posljednji je korak koji je u pojedinim situacijama nažalost neizbježan. Kako i zašto liječimo korijen zuba možete saznati u nastavku bloga.

Simptomi upaljenog ili inficiranog zuba

Upaljen ili inficiran zub nešto je što zaista ne možete ne primijetiti i ignorirati. Svi znamo kako je zubobolja jedna od najgorih boli koje možemo doživjeti. A ako su bolovi nesnosni i jednostavno ne prolaze, vrlo je vjerojatno riječ o upaljenom ili inficiranom zubu.

Već duže vrijeme osjećate bol prilikom zagriza ili tek jednostavnog pritiska o zub?
Svaki put kad popijete ili pojedete nešto hladno osjetite naglu i probadajuću bol u zubu?
Primijetili ste oteklinu na zubnom mesu ili još gore, cijeli vam je obraz natečen?
Krajnje je vrijeme za posjet stomatologu jer ukoliko se zub ne liječi, upala zubnog korijena može uzrokovati daljnje probleme sa srcem, bubrezima i zglobovima.

Zašto i kako dolazi do oboljenja zubnog korijena?

Spomenuta pulpa, tj. meko tkivo unutar korijena zuba, omogućuje rast korijena tijekom njegova razvoja, međutim, to osjetljivo tkivo podložno je upalama i infekcijama. Upale pulpe javljaju su kod pacijenata koji su imali brojne zahvate na određenom zubu ili duboki karijes koji je razorio sve slojeve zuba i došao do unutrašnjosti. Neispravne zubne krunice, kao i udarci o zub koji mogu izazvati (vidljivo) napuknuće ili okrhnuće zuba, također mogu uzrokovati upalu i infekciju pulpe. Upala pulpe potom može izazvati i oticanje zuba, a u tom je slučaju važno najprije kirurški liječiti oteklinu (apsces), a potom nastaviti s liječenjem upaljenog zubnog korijena.

Kako liječimo zubni korijen?

Prije početka endodoncije važno je da imamo rendgensku snimku zuba (ortopan) kako bismo točno znali što se unutar samog zuba događa. U postupku liječenja korijena zuba prvo moramo ukloniti upaljenu ili inficiranu pulpu. Zatim je potrebno korijen zuba temeljito očistiti, dezinficirati i ispuniti antibakterijskim materijalom. Punjenje korijena zuba se radi kako bi se zaštitile zdrave stanice i kako ne bi došlo do daljnjeg širenja infekcije.

Neki zubi imaju jedan, a neki više korijena. Jednokorijenski zubi uglavnom imaju jedan ili dva korijenska kanala, dok višekorijenski zubi imaju tri ili četiri. Kod endodoncije važno je sve kanale dobro očistiti i dezinficirati kako ne bi došlo do nove upale. Za temeljito čišćenje korijenja koristimo endometar koji precizno određuje dubinu korijena. A zahvaljujući suvremenoj opremi i lokalnoj anesteziji endodontsko liječenje zuba u Dentalnom centru Videntis u potpunosti je bezbolno.

Treba li vam vađenje ili liječenje korijena zuba?

Ako određeno vrijeme osjećate simptome koje smo spomenuli na početku teksta, ne smijete više odgađati posjet stomatologu. Bez obzira na stanje korijena zuba, svaki će stomatolog prvo pokušati spasiti vaš zub i korijen te započeti liječenje. Tretirani i izliječeni prirodni zub uvijek je bolji od raznih implantata tako da je vađenje zuba posljednja opcija.

Zub odrasle osobe može normalno funkcionirati i bez pulpe jer se hrani preko tkiva koje ga okružuje. Nakon čišćenja korijena od upaljene ili inficirane pulpe na zubu se rekonstruira krunica od kompozitnog ispuna. Nakon endodoncije nećete izgubiti osjećaj žvakanja, zadržat ćete prirodan izgled u skladu s ostalim vašim zubima i zaštitit ćete okolne zube od pretjeranog opterećenja i trošenja.

S obzirom da je endodoncija jedan od najzahtjevnijih zahvata u stomatologiji oporavak pacijenta zna ponekad potrajati. Kod određenog broja pacijenata moguće je da se osjećaj boli nastavi nekoliko dana nakon zahvata, ali sve je to normalno i slobodno bol ublažite analgeticima.

Osjećate simptome upale korijena zuba? Kontaktirajte Videntis dentalni centar!

Ako i sami osjećate simptome upale korijena zuba, javite se dentalnom centru Videntis. Naši iskusni i stručni stomatolozi detaljno će pregledati stanje vašeg upaljenog zuba te pokrenuti postupak liječenja.

Ne odgađajte posjet stomatologu jer zdravlje zubi uvelike može utjecati na zdravlje vašeg cjelokupnog organizma. Ako imate pitanja oko samog zahvata, javite nam se i dogovorite besplatne konzultacije.

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.