Welcome to website

Vađenje ili liječenje korijena zuba | Videntis Dental centar

Treba li vam vađenje ili liječenje korijena zuba?

Osjećate li bol u zubu prilikom zagriza, kao i privremenu ili stalnu bol u zubu, velika je vjerojatnost da ste kandidat za liječenje ili čak i vađenje korijena zuba. Još ako uz ove simptome zub reagira na toplo ili na hladno te ako na zubnom mesu imate oteklinu koja može varirati od male bubuljice na zubnom mesu pa sve do oteknuća cijelog obraza, mjesta sumnji nema, potrebna vam je pomoć stomatologa.

Dakle, prvo što morate napraviti jest kontaktirati stomatološku ordinaciju i zakazati pregled prilikom kojeg će stomatolog procijeniti stanje te krenuti u postupak liječenja korijena zuba jer je liječenje korijena zuba uvijek prvi korak. Dakle, bez obzira na stanje korijena zuba, uvijek se ide za tim da se liječenjem spasi i korijen i sami zub.

Endodoncija

Inače, grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog korijena naziva se endodoncija te čini skup suvremenih stomatoloških postupaka čija je svrha liječenje pulpe unutar korijena zuba kao i tkiva koje okružuje korijen zuba.

Naime, kada se liječi zubni korijen i okolno tkivo, cilj je spasiti zub od vađenja, što je jedina alternativa liječenju zuba. Naravno, ne treba ni spominjati da je prirodni zub koji je izliječen uvijek puno bolje rješenje od umjetnih nadomjestaka kao što su proteze i implantanti. Prirodan zub omogućava normalnu žvačnu silu, prirodan osjećaj žvakanja, zaštitu susjednih zubi od pretjeranog opterećenja, a tu je i sam sklad s ostalim prirodnim zubima. Zbog toga se uvijek daje prednost endodonciji naspram vađenja zuba.

Uzroci upale zubnog korijena

Uzroke oboljenja zuba treba potražiti u upaljenoj ili inficiranoj pulpi, tj. mekom tkivu unutar korijena zuba. Pulpa je veoma važna za rast korijena zuba i njegov razvoj, ali je isto tako sklona upali ili infekciji.

Neki od razloga koji dovode do problema s pulpom su učestali stomatološki zahvati na zubu, zatim duboki karijes, udarci o zub, potom neispravne zubne krunice, kao i napuknuće ili okrhnuće zuba.

Često se zna dogoditi da upala pulpe dovede i do apscesa, tj. otekline koja, ako se pojavi, se mora kirurški liječiti, i to prije nego se pristupi liječenju korijena zuba.

Liječenje zubnog korijena

Liječenje zubnog korijena podrazumijeva uklanjanje upaljene ili inficirane pulpe korijena zuba te temeljito čišćenje i dezinficiranje.

Nakon toga slijedi punjenje korijena zuba antibakterijskim materijalom. Inače, cilj punjenja korijena zuba je zaštita zdravih stanica i sprječavanje daljnjeg širenja infekcije.

Nakon čišćenja i punjenja korijena zuba, postavlja se krunica od kompozitnog ispuna.

Nažalost, nekad endodontska terapija ne uspijeva izliječiti zubni korijen te treba pristupiti uklanjanju upaljenog tkiva i vađenju korijena zuba.

Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba čest je zahvat u oralnoj kirurgiji, a poznat je i pod imenom apikotomija.

Radi se o uklanjanju vrška korijena zuba, zajedno s okolnim upaljenim ili inficiranim tkivom. Ovaj zahvat obavlja se pod lokalnom anestezijom te je u potpunosti bezbolan za pacijenta, a krajnji cilj apikotomije jest sprječavanje gubitka zuba koji je zahvaćen upalnim procesom.

Kontaktirajte Videntis Dental centar za liječenje korijena zuba

Ako ste čitajući ovaj tekst prepoznali simptome upale korijena zuba, ne očajavajte jer tu je dentalni centar Videntis, privatna stomatološka ordinacija u srcu Zagreba.

Naši iskusni i stručni stomatolozi, predvođeni dr. Antom Stjepanom Vidovićem, vrhunskim dentalnim implantologom koji je znanje stjecao na najpoznatijim švicarskim stomatološkim klinikama, detaljno će pregledati stanje upaljenog zuba te pokrenuti postupak liječenja korijena zuba.

Zahvaljujući suvremenoj aparaturi i redovitoj upotrebi lokalne anestezije endodontsko liječenje zuba u Dentalnom centru Videntis potpuno je bezbolno, a kako bi čišćenje korijena zuba bilo temeljito služimo se endometrom, uređajem koji precizno određuje dubinu korijena.

Stoga, ne odugovlačite s odlukom već kontaktirajte dentalni centar Videntis kako biste što prije krenuli s procesom izlječenja korijena zuba i tako spriječili potencijalne kirurške zahvate na zubu kao i samo vađenje zuba.

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.