Welcome to website

Vađenje ili liječenje korijena zuba | Videntis Dental centar

Treba li vam vađenje ili liječenje korijena zuba?

Osjećate li bol u zubu prilikom zagriza, kao i privremenu ili stalnu bol u zubu, velika je vjerojatnost da ste kandidat za liječenje ili čak i vađenje korijena zuba. Još ako uz ove simptome zub reagira na toplo ili na hladno te ako na zubnom mesu imate oteklinu koja može varirati od male bubuljice na zubnom mesu pa sve do oteknuća cijelog obraza, mjesta sumnji nema, potrebna vam je pomoć stomatologa.

Dakle, prvo što morate napraviti jest kontaktirati stomatološku ordinaciju i zakazati pregled prilikom kojeg će stomatolog procijeniti stanje te krenuti u postupak liječenja korijena zuba jer je liječenje korijena zuba uvijek prvi korak. Dakle, bez obzira na stanje korijena zuba, uvijek se ide za tim da se liječenjem spasi i korijen i sami zub.

Endodoncija

Inače, grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog korijena naziva se endodoncija te čini skup suvremenih stomatoloških postupaka čija je svrha liječenje pulpe unutar korijena zuba kao i tkiva koje okružuje korijen zuba.

Naime, kada se liječi zubni korijen i okolno tkivo, cilj je spasiti zub od vađenja, što je jedina alternativa liječenju zuba. Naravno, ne treba ni spominjati da je prirodni zub koji je izliječen uvijek puno bolje rješenje od umjetnih nadomjestaka kao što su proteze i implantanti. Prirodan zub omogućava normalnu žvačnu silu, prirodan osjećaj žvakanja, zaštitu susjednih zubi od pretjeranog opterećenja, a tu je i sam sklad s ostalim prirodnim zubima. Zbog toga se uvijek daje prednost endodonciji naspram vađenja zuba.

Uzroci upale zubnog korijena

Uzroke oboljenja zuba treba potražiti u upaljenoj ili inficiranoj pulpi, tj. mekom tkivu unutar korijena zuba. Pulpa je veoma važna za rast korijena zuba i njegov razvoj, ali je isto tako sklona upali ili infekciji.

Neki od razloga koji dovode do problema s pulpom su učestali stomatološki zahvati na zubu, zatim duboki karijes, udarci o zub, potom neispravne zubne krunice, kao i napuknuće ili okrhnuće zuba.

Često se zna dogoditi da upala pulpe dovede i do apscesa, tj. otekline koja, ako se pojavi, se mora kirurški liječiti, i to prije nego se pristupi liječenju korijena zuba.

Liječenje zubnog korijena

Liječenje zubnog korijena podrazumijeva uklanjanje upaljene ili inficirane pulpe korijena zuba te temeljito čišćenje i dezinficiranje.

Nakon toga slijedi punjenje korijena zuba antibakterijskim materijalom. Inače, cilj punjenja korijena zuba je zaštita zdravih stanica i sprječavanje daljnjeg širenja infekcije.

Nakon čišćenja i punjenja korijena zuba, postavlja se krunica od kompozitnog ispuna.

Nažalost, nekad endodontska terapija ne uspijeva izliječiti zubni korijen te treba pristupiti uklanjanju upaljenog tkiva i vađenju korijena zuba.

Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba čest je zahvat u oralnoj kirurgiji, a poznat je i pod imenom apikotomija.

Radi se o uklanjanju vrška korijena zuba, zajedno s okolnim upaljenim ili inficiranim tkivom. Ovaj zahvat obavlja se pod lokalnom anestezijom te je u potpunosti bezbolan za pacijenta, a krajnji cilj apikotomije jest sprječavanje gubitka zuba koji je zahvaćen upalnim procesom.

Kontaktirajte Videntis Dental centar za liječenje korijena zuba

Ako ste čitajući ovaj tekst prepoznali simptome upale korijena zuba, ne očajavajte jer tu je dentalni centar Videntis, privatna stomatološka ordinacija u srcu Zagreba.

Naši iskusni i stručni stomatolozi, predvođeni dr. Antom Stjepanom Vidovićem, vrhunskim dentalnim implantologom koji je znanje stjecao na najpoznatijim švicarskim stomatološkim klinikama, detaljno će pregledati stanje upaljenog zuba te pokrenuti postupak liječenja korijena zuba.

Zahvaljujući suvremenoj aparaturi i redovitoj upotrebi lokalne anestezije endodontsko liječenje zuba u Dentalnom centru Videntis potpuno je bezbolno, a kako bi čišćenje korijena zuba bilo temeljito služimo se endometrom, uređajem koji precizno određuje dubinu korijena.

Stoga, ne odugovlačite s odlukom već kontaktirajte dentalni centar Videntis kako biste što prije krenuli s procesom izlječenja korijena zuba i tako spriječili potencijalne kirurške zahvate na zubu kao i samo vađenje zuba.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.