Welcome to website

Što su krunice za zube? | Videntis Dental centar

Krunice za zube, tj. Navlake za zube – Kompletan vodič

Krunice za zube (isto tako poznate i kao navlake za zube) jedan su od najčešćih stomatoloških postupaka koji se koristi za obnavljanje oštećenih, oslabljenih ili estetski nezadovoljavajućih zuba. Ovaj popularni stomatološki zahvat omogućuje vraćanje prirodne ljepote osmijeha te poboljšava funkcionalnost zuba.

U ovom članku ćemo istražiti što je to krunica za zube, koje sve vrste krunica za zube postoje, zašto ih koristimo, kao i postupak postavljanja krunica za zube. Spomenut ćemo i održavanje krunica za zube te prednosti, ali i nedostatke ovog stomatološkog postupka.

Stoga, ako želite saznati sve što vas zanima o navlakama za zube, nastavite čitati ovaj tekst.

Što je to krunica za zube?

Krunica za zube, tj. navlake za zube, protetski su nadomjesci koji se koriste za pokrivanje vidljivog dijela zuba. Izrađene su od različitih materijala, uključujući porculan, keramiku, metal ili njihove kombinacije. Isto tako, krunica za zube se prilagođava obliku i veličini prirodnog zuba, čime se vraća njegov izvorni izgled i funkcija. Osim estetske uloge, zubne krunice štite oslabljeni zub od daljnjih oštećenja i omogućuju normalno žvakanje.

Vrste krunica za zube

Postoje različite vrste zubnih krunica, a odabir ovisi o specifičnim potrebama i željama pacijenta. Neke od uobičajenih krunica za zube su:

 • Porculanske krunice: Izrađene su od porculana ili keramike, što im daje prirodan izgled koji se lako uklapa u okolne zube.
 • Metal-keramičke krunice: Ove krune kombiniraju metalnu bazu za izdržljivost s vanjskim slojem od porculana za estetski izgled.
 • Cirkonij-keramičke krunice: Cirkonij je izuzetno jak i estetski privlačan materijal koji se koristi za izradu krunica.
 • Metalne krunice: Izrađene su od metala poput legure cirkona ili plemenitih metala te su najizdržljiviji izbor, ali manje estetski privlačne.
 • Privremene krunice za zube: Postavljaju se tijekom izrade trajne krune kako bi se zaštitio pripremljeni zub dok se trajna krunica izrađuje u laboratoriju.

Kada se koriste krunice za zube?

Zubne krunice koriste se u različitim situacijama:

 1. Oštećeni ili karijesom zahvaćeni zubi: Kada je zub značajno oštećen zbog karijesa ili ozljede, krunica može zaštititi preostali dio zuba i spriječiti daljnje komplikacije.
 2. Osnaživanje oslabljenih zuba: Ako je zub oslabljen velikim plombama ili endodontskim tretmanima, krunica mu može povratiti snagu.
 3. Estetske svrhe: Kada su zubi trajno mrljavi, izobličeni ili imaju veće estetske nedostatke, zubne krunice mogu poboljšati cjelokupan izgled lica i osmijeha.
 4. Izrada zubnih mostova: Krunice se koriste kao potpora za izradu zubnih mostova kojima se zamjenjuju nedostajući zubi.

Postavljanje krunica na zube

Postupak postavljanja krunica na zube obično zahtijeva dvije posjete stomatologu:

 1. Priprema zuba: Prvo, stomatolog će pripremiti zub uklanjajući dio vanjske strukture kako bi se stvorilo mjesto za postavljanje zubne navlake. Nakon toga uzima se otisak zuba koji se šalje u laboratorij kako bi se izradila adekvatna krunica za zube.
 2. Postavljanje trajne krunice za zube: Dok se trajna krunica izrađuje u laboratoriju, pacijent nosi privremenu krunicu kako bi se zaštitio pripremljeni zub. Kod druge posjete, trajna krunica se cementira na pripremljeni zub i prilagodi se za savršeno uklapanje.

Održavanje krunica za zube

Održavanje zubnih krunica ključno je za njihovu dugovječnost i funkcionalnost. Evo nekoliko savjeta za brigu o zubnim krunicama:

 1. Redovita oralna higijena: Redovito perite zube dvaput dnevno i koristite zubni konac kako biste održavali čistoću oko krunica.
 2. Izbjegavanje grickanja tvrde hrane: Izbjegavajte prejako grickanje tvrde hrane koja bi mogla oštetiti navlake na zubima.
 3. Redoviti stomatološki pregledi: Redoviti posjeti stomatologu omogućuju rano otkrivanje eventualnih problema s krunicama i pravovremeno održavanje.

Prednosti krunica za zube

Neke od prednosti korištenja krunica za zube su:

 • Estetika: Zubne krunice mogu značajno poboljšati izgled osmijeha i vratiti vam samopouzdanje.
 • Funkcionalnost: Ojačavaju oslabljene zube i vraćaju njihovu normalnu funkciju žvakanja.
 • Trajnost: Pravilno održavane, zubne krunice mogu trajati dugi niz godina.
 • Zaštita: Krunice štite oštećene zube od daljnjih oštećenja i propadanja.

Nedostaci i moguće komplikacije

Iako su zubne krunice vrlo izdržljive i dugotrajne, mogu se suočiti s određenim komplikacijama tijekom vremena. Primjerice, može se dogoditi da se krunica odlijepi, razbije ili da se ispod nje razvije karijes.

Isto tako, neki od nedostataka krunica za zube su:

 • Brušenje zuba: Priprema zuba za postavljanje krunice uključuje odstranjivanje dijela zubne strukture, što može biti nepovratno.
 • Cijena navlake za zube: Postupak izrade i postavljanja zubnih krunicama može biti skupo, posebno ako se koristi visokokvalitetan materijal.
 • Osjetljivost zuba: Privremeni osjećaj osjetljivosti može se pojaviti nakon postavljanja krunica, ali obično nestaje nakon nekoliko dana.

Savjet: Ako primijetite bilo kakve probleme s vašim zubnim krunicama, odmah se obratite stomatologu.

Stomatolog će pregledati zubne krunice i odrediti najbolje rješenje. Ako je krunica oštećena, može se zamijeniti novom. Također, ako je potrebno, stomatolog će provesti ponovni postupak izrade zubne krunice kako bi osigurao bolje uklapanje i funkcionalnost.

Želite ugraditi navlaku za zube? Javite se Dental centru Videntis!

Ugradnja krunica za zube jedna je od usluga koju Dentalni centar Videntis pruža za svoje mnogobrojne pacijente.

Ako želite saznati više o procesu ugradnje zubnih krunica ili imate pitanja vezana uz naše usluge, pozivamo vas na besplatne konzultacije. Tijekom konzultacija, naši stomatolozi će pregledati vaše zube, procijeniti vaše oralno zdravlje i dati vam personalizirane preporuke.

Neka vaš osmijeh zasja uz pomoć Dentalnog centra Videntis! Zakažite svoje besplatne konzultacije danas i započnite put prema prekrasnom osmijehu i zdravim zubima.

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.