Welcome to website

Upala sinusa kao uzrok zubobolje Page 1 of 0 - Videntis Dental centar

Upala sinusa kao uzrok zubobolje

Upala sinusa i zubobolja mogu biti usko povezani

Ako ste ikad imali upalu sinusa, znate koliko bolan i neugodan taj problem može biti. Budući da se sinusi nalaze blizu naših usta i zuba, postaju usko povezani te upala sinusa može izazvati bol u području gornjih pretkutnjaka i kutnjaka.

Upalu sinusa karakterizira upala i oticanje sinusne sluznice, a može biti bakterijska, virusna (najčešće uzrokovana virusnim infekcijama poput gripe ili prehlade) ili gljivična. Uzrok može biti i upala zuba ili desni, pa je kod dijagnoze bitno pregledati i stanje u ustima.

Upala sinusa može biti akutna (traje kratko vrijeme) i kronična (traje više od osam tjedana), a može se i ponavljati.

Simptomi upale sinusa uključuju:

 • Bol: upala sinusa obično uzrokuju bol oko nosa, čela, očiju ili čeljusti.
 • Iscjedak: upala je često popraćena zeleno-žutim iscjetkom i postnazalnim kapanjem, pri čemu vam se može javiti osjećaj svrbeža u grlu.
 • Začepljeni nos: upala sinusa može otežati disanje kroz nos.
 • Glavobolja: upala i oticanje sinusne sluznice uzrokuju pritisak u glavi, što može dovesti do glavobolje.
 • Grlobolja / kašalj: Postnazalno kapanje i druga sluz u grlu čini grlo upaljenim i nadraženim.

Upala sinusa može biti rezultat oralnih problema kao upala, karijesa te impaktiranog umnjaka i važno je utvrditi poveznicu

Jedna od mogućih nuspojava upale sinusa je da ne možete pravilo disati kroz nos i zato dišete na usta. Disanje na usta potiče fenomen suhih usta, a to povećava rizik od oralnih zdravstvenih problema.

Pregledom zuba i desni stomatolog će moći utvrditi mjesto i uzrok boli. Stomatolog će napraviti pregled kako bi se uočio karijes, hladnim sprejem provjeri vitalitet zuba te napraviti rtg snimku zuba.

Bol u zubima je čest simptom upale sinusa. Bol se obično osjeća u gornjim stražnjim zubima koji su najbliži sinusima. Ponekad je teško razaznati odakle zubobolja dolazi.

Mnogi simptomi klasične zubobolje slični su simptomima sinusne zubobolje. Ipak, sinusna zubobolja se primarno osjeća u gornjim kutnjacima, zahvaćajući nekoliko zuba, umjesto samo jednog. Također možete osjećati umor, pomanjkanje energije i lagano povišenu temperaturu.

Klasična zubobolja će biti intenzivnija i koncentrirana u jednoj točki. Bol od sinusne zubobolje pojačavat će se pri pokretima poput skakanja ili previjanja, zbog promjena u tlaku, i biti će manja dok sjedite ili ležite.

Prije odlaska stomatologu možete isprobati par stvari kod kuće kako bi smanjili zubobolju:

 • Lijekovi bez recepta: možete uzeti lijekove protiv bolova za koje vam nije potreban recept poput Ibuprfena ili aspirina.
 • Toplo-hladna terapija: na zahvaćenom području možete držati tople ili hladne obloge po 15k minuta tijekom dana.
 • Ispiranje usta slanom vodom: ispiranje slanom vodom oko 30 sekundi par puta dnevno može pomoći u ublažavanju upala i liječenju oralnih rana. Učinkovito je koristiti himalajsku sol.

Obavezno potražite pomoć stomatologa ako:

 • Zubobolja traje neko vrijeme i ne prolazi
 • Zubobolja ne nestane nakon što se smiri upala sinusa
 • Bol je prejaka

Stomatolog će utvrditi da li je uzrok zubobolje bolest parodonta, usne šupljine, zubni apsces, brušenje zuba ili neki drugi stomatološki uzrok. Ukoliko vaš stomatolog ne pronađe neki takav uzrok, obratite se svome liječniku kako bi utvrdio je li uzrok upala sinusa ili neko drugo zdravstveno stanje. Liječnik za uho, nos i grlo može pomoći u dijagnostici i liječenju sinusne upale.

Upala sinusa se obično liječi antibioticima, zajedno s kapljicama za nos, sprejevima za nos i ispiranjem nosa

Ovisno o težini simptoma, liječnik će vam predložiti odgovarajuće mogućnosti liječenja. Najbolje je odmah liječiti upalu sinusa, ne samo radi okončanja boli i nelagode, već zbog toga što dugotrajna upala sinusa može imati negativan utjecaj na oralno zdravlje.


Muči vas zubobolja i upala sinusa, ali vam je ograničeno kretanje?

Rezervirajte svoj termin za online konzultacije

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.