Welcome to website

Vrste mogućih operacija zuba | Videntis Dental centar

Vrste mogućih operacija zuba

Iako na sami spomen riječi operacija mnogi pomisle na kirurške dvorane, operacijski stol i mnoštvo medicinskog osoblja sa zelenim kutama, kapama i maskama za lice, moramo reći da je operacija zuba sasvim rutinski postupak u stomatologiji koji se izvodi u pacijentovim ustima, čeljusti pa i na mišićima lica.

U ovom tekstu predstavit ćemo koje sve postoje operacijske tehnike, kome je sve namijenjen ovaj postupak u oralnoj kirurgiji te ćemo predstaviti neke od najčešćih operacija koje izvode oralni kirurg, parodontolog i implantolog.

Koje sve postoje operacijske tehnike?

Operacijske tehnike u oralnoj kirurgiji dijelimo na laserske i kirurške.

Laserska operacija zuba se, uglavnom, koristi za preoblikovanje zubnog mesa i uklanjanje bakterija tijekom zahvata korijenskih kanala. Također, laseri se mogu koristiti za uklanjanje malog komadića tkiva u svrhu biopsije, kao i za uklanjanje lezija u ustima i ublažavanje bolova prouzrokovanim aftama.

Kirurška operacija zuba odnosi se na bilo koji kirurški zahvat koji se izvodi na zubima, desnima, čeljusti ili drugim oralnim strukturama. To uključuje ekstrakcije, implantate, presađivanje desni, operaciju čeljusti, itd.

Moramo napomenuti i da se operacija zuba izvodi i kod odraslih kao i kod djece, ovisno o vrsti problema koji se treba ukloniti operacijom.

Nekoliko je vrsta operacija zuba, a neke od najčešćih su; operacija korijena zuba, operacija zubnog mesa, operacija umnjaka, operacija čeljusti, operacija ciste na zubu, itd.

Radi lakšeg objašnjenja, predstavit ćemo svaku od tih operacija pojedinačno.

Operacija korijena zuba

Radi se o manjem kirurškom zahvatu kojim se uklanja vrh korijena zuba i okolnog tkiva kako bi se sačuvali ugroženi zubi i spriječile potencijalno ozbiljne komplikacije. Operacija korijena zuba je također poznata i kao apikotomija, a ovaj kirurški zahvat podjednako se izvodi i kod djece kao i kod odraslih.

Operacija zubnog mesa

Postoji nekoliko vrsta operacija zubnog mesa koje bi vam stomatolog mogao preporučiti ako ste razvili bolest desni. Najčešći uzrok bolesti desni je nakupljanje prekomjernih bakterija u ustima i stvaranje viška naslaga, a najčešće operacije su: operacija gingivalnog režnja, tj. smanjenje džepova (prilikom koje se uklanjaju bakterije i štite desni), produljenje krune (ovaj operacijski postupak uklanja izraslo tkivo desni sa zuba, a koristi se za liječenje desni kao i prilikom estetskih tretmana), graft mekog tkiva (pokrivanje korijena zuba koji je izložen zbog povučenog zubnog mesa) te postupak regeneracije zubnog mesa.

Operacija umnjaka

Umnjaci su treći par kutnjaka koji nam obično niče između 17. i 25. godine života. S obzirom na njihov položaj u stražnjem dijelu usta, ovo su zubi u ustima koje je najteže očistiti te su veoma podložni karijesu. Isto tako, nicanje umnjaka obično prate bol i otekline, a nerijetko i komplikacije koje rješava oralna kirurgija i operacija umnjaka. Inače, ovo je jedan od najčešćih zahvata u stomatologiji, a poznat je i kao alveotomija.

Operacija čeljusti

Ova operacija česta je tijekom implantološkog zahvata, a radi se o nadogradnji, tj. augmentaciji čeljusne kosti kako bi se stvorio temelj za zubni implantat. Radi se o uobičajenom postupku prilikom implantiranja, a postoji i više metoda augmentacije koje se koriste ovisno o stanju pacijentove čeljusti.

Operacija ciste na zubu

Radi se o operaciji prilikom koje se uklanja cista, a prostor koji je ostao iza nje se čisti. Ovisno o složenosti operacije, oralni kirurg također može ukloniti neke zube, korijene i dio čeljusne kosti.

Operacija zuba u dentalnom centru Videntis

Nadamo se da vas nismo previše isprepadali s ovim tekstom. Željeli smo vas pobliže upoznati s mogućim operacijama zuba, a za sve vaše stomatološke potrebe, dentalni centar Videntis i njegovo stručno i iskusno osoblje stoji na raspolaganju.

Uz mnoge ostale stomatološke usluge, oralna kirurgija je jedna od standardnih stomatoloških usluga u našoj stomatološkoj ambulanti, u kojoj rješavamo razne zahvate iz oralne kirurgije, kao što su: vađenje zuba, vađenje impaktiranih i retiniranih umnjaka, kao i resekciju korijena zuba (poznatu i kao apikotomija).

Javite nam se s povjerenjem, tu smo kako bismo vam pomogli,

Vaš dentalni centar Videntis

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.