Welcome to website

Kad dijete treba odvesti na prvi stomatološki pregled? | Videntis Dental centar

Kad dijete treba odvesti na prvi stomatološki pregled?

Biti roditelj donosi mnoge odgovornosti, a jedna od njih je i kada svoju djecu prvi put odvesti kod zubara. U ovom blog tekstu pokušat ćemo odgovoriti na ovo pitanje kao i podijeliti s vama nekoliko savjeta i preporuka za što bezbrižniji odlazak dječjem stomatologu.

Idealan proces dječjeg stomatološkog pregleda

Kao neko idealno razdoblje za prvi posjet stomatologu spominje se druga godina djetetovog života, no, naravno, nikad nije kasno, a i dosta toga ovisi o samom djetetu.

Neka djeca su po prirodi otvorenija i znatiželjnija, dok su neka plaha i nesigurnija u interakciji s nepoznatima tako da je najvažnije pratiti samo dijete. Isto tako, a toga ste vjerojatno vi kao roditelji i sami svjesni, djeca osjete naše emocije, što znači da je veoma važno da ste i vi sami otvoreni za posjet stomatologu te da redovno provjeravate stanje vaših zuba.

Kao što smo rekli, iako djeca od dvije godine mogu posjećivati stomatologa, te se ova dob smatra idealnom za prvi posjet zubaru, daleko od toga da ste u nekom velikom zaostatku ako je vaše dijete već davno otpuhalo dvije svjećice na svojoj rođendanskoj torti.

Bez obzira na godine, neki idealan proces dječjeg stomatološkog pregleda bi se trebao sastojati od nekoliko neobveznih posjeta dječjem stomatologu prilikom kojih će se dijete sprijateljiti sa stomatologom i upoznati se sa stomatološkom ordinacijom. Još ako prilikom tih neobvezujućih posjeta dijete prisustvuje vašem stomatološkom pregledu, zaokružili ste u potpunosti ovaj idealni proces upoznavanja djeteta sa stomatološkom ordinacijom i dječjim stomatologom.

Ipak, gornji redci odnose se na onaj, hajdemo reći, jednostavan tijek. No, što ako dijete boli zub? Kako onda odvesti dijete stomatologu? Slijedi objašnjenje.

Što ako djeteta boli zub?

Dakle, uz svu vašu roditeljsku brigu, velike su mogućnosti da ćete se susresti sa situacijom gdje vaše najmilije boli zub, a vi kao roditelj se osjećate nemoćno jer im ne možete pomoći. Ili ipak možete?

Ako se nađete u ovoj situaciji, ne očajavajte. Ono što trebate napraviti jest obećati djetetu da će bol nestati jer ga vodite na jedno magično mjesto gdje će mu pomoći superjunaci. Predstavite stomatologe kao super junake koji su tu kako bi ih riješili boli i vratili osmijeh.

Najvažnije je da ne gubite prisebnost, a ono najgore što možete napraviti jest da zanemarite dječji strah i pod prisilom ga odvedete u zubara.

Ako je pak strah vašeg djeteta od posjeta stomatologu prevelik, ne brinite, i za to imamo rješenje.

Postoji li rješenje ako je dijete razvilo strah od zubara?

Da, postoji, a zove se dentalna hipnoza. Radi se o suptilnim i nenametljivim tehnikama opuštanja uz pomoć kojih djeca zaboravljaju da su kod stomatologa ili da im se na zubu radi popravak. Ovisno o interesu djeteta, tehnika dentalne hipnoze može biti maštanje o omiljenom crtiću ili pak tehnika zbrajanja ili brojenja.

S obzirom na to da su hipnotički tretmani suptilni te neprimjetni, često djeca ni ne registriraju da su imali stomatološki zahvat.

Još nekoliko preporuka za bezbolan posjet stomatologu

Kako biste vaše mališane što bolje pripremili za posjet stomatologu, evo još nekoliko savjeta:

  1. Neka pranje zuba bude obiteljski događaj, kao svojevrsni ritual bez kojeg se ne započinje dan niti odlazi u krevet.
  2. Stomatolog ne smije biti netko s kim strašite dijete. Kao ni policajac, liječnik ili bilo koja osoba ili uloga s kojom će se vaša djeca susretati.
  3. O posjeti stomatologu pričajte afirmativno, kao nešto lijepo i korisno, što posjet stomatologu i jeste.

Dentalni centar Videntis i dječja stomatologija

Dječja stomatologija jedna je od standardnih usluga dentalnog centra Videntis. U sklopu ove usluge možemo ponuditi dječje stomatološke preglede, fluoridacija zubi, pečaćenje fisura, popravke i vađenje mliječnih zuba te ostale stomatološke usluge iz područja dječje stomatologije.

Također, u dentalnom centru Videntis svim našim malim pacijentima, kao i onim odraslima koji imaju razvijen strah od stomatologa, pružamo usluge dentalne hipnoze uz pomoć koje uspješno rješavamo stomatološke zahvate kao i sam strah od stomatologa.

Isto tako, nudimo i besplatne konzultacije kao i upoznavanje stomatološke ordinacije kako bi naši mali pacijenti što bolje bili pripremljeni za prvi stomatološki pregled.

Stoga, bilo da vaše dijete tek treba obaviti svoj prvi stomatološki pregled ili mu je potrebna stomatološka pomoć, javite se na +3851 551 5300 ili nas posjetite u dentalnom centru Videntis na adresi Zrinjevac 6.

Čekamo vas!

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.