Welcome to website

Kad dijete treba odvesti na prvi stomatološki pregled? | Videntis Dental centar

Kad dijete treba odvesti na prvi stomatološki pregled?

Biti roditelj donosi mnoge odgovornosti, a jedna od njih je i kada svoju djecu prvi put odvesti kod zubara. U ovom blog tekstu pokušat ćemo odgovoriti na ovo pitanje kao i podijeliti s vama nekoliko savjeta i preporuka za što bezbrižniji odlazak dječjem stomatologu.

Idealan proces dječjeg stomatološkog pregleda

Kao neko idealno razdoblje za prvi posjet stomatologu spominje se druga godina djetetovog života, no, naravno, nikad nije kasno, a i dosta toga ovisi o samom djetetu.

Neka djeca su po prirodi otvorenija i znatiželjnija, dok su neka plaha i nesigurnija u interakciji s nepoznatima tako da je najvažnije pratiti samo dijete. Isto tako, a toga ste vjerojatno vi kao roditelji i sami svjesni, djeca osjete naše emocije, što znači da je veoma važno da ste i vi sami otvoreni za posjet stomatologu te da redovno provjeravate stanje vaših zuba.

Kao što smo rekli, iako djeca od dvije godine mogu posjećivati stomatologa, te se ova dob smatra idealnom za prvi posjet zubaru, daleko od toga da ste u nekom velikom zaostatku ako je vaše dijete već davno otpuhalo dvije svjećice na svojoj rođendanskoj torti.

Bez obzira na godine, neki idealan proces dječjeg stomatološkog pregleda bi se trebao sastojati od nekoliko neobveznih posjeta dječjem stomatologu prilikom kojih će se dijete sprijateljiti sa stomatologom i upoznati se sa stomatološkom ordinacijom. Još ako prilikom tih neobvezujućih posjeta dijete prisustvuje vašem stomatološkom pregledu, zaokružili ste u potpunosti ovaj idealni proces upoznavanja djeteta sa stomatološkom ordinacijom i dječjim stomatologom.

Ipak, gornji redci odnose se na onaj, hajdemo reći, jednostavan tijek. No, što ako dijete boli zub? Kako onda odvesti dijete stomatologu? Slijedi objašnjenje.

Što ako djeteta boli zub?

Dakle, uz svu vašu roditeljsku brigu, velike su mogućnosti da ćete se susresti sa situacijom gdje vaše najmilije boli zub, a vi kao roditelj se osjećate nemoćno jer im ne možete pomoći. Ili ipak možete?

Ako se nađete u ovoj situaciji, ne očajavajte. Ono što trebate napraviti jest obećati djetetu da će bol nestati jer ga vodite na jedno magično mjesto gdje će mu pomoći superjunaci. Predstavite stomatologe kao super junake koji su tu kako bi ih riješili boli i vratili osmijeh.

Najvažnije je da ne gubite prisebnost, a ono najgore što možete napraviti jest da zanemarite dječji strah i pod prisilom ga odvedete u zubara.

Ako je pak strah vašeg djeteta od posjeta stomatologu prevelik, ne brinite, i za to imamo rješenje.

Postoji li rješenje ako je dijete razvilo strah od zubara?

Da, postoji, a zove se dentalna hipnoza. Radi se o suptilnim i nenametljivim tehnikama opuštanja uz pomoć kojih djeca zaboravljaju da su kod stomatologa ili da im se na zubu radi popravak. Ovisno o interesu djeteta, tehnika dentalne hipnoze može biti maštanje o omiljenom crtiću ili pak tehnika zbrajanja ili brojenja.

S obzirom na to da su hipnotički tretmani suptilni te neprimjetni, često djeca ni ne registriraju da su imali stomatološki zahvat.

Još nekoliko preporuka za bezbolan posjet stomatologu

Kako biste vaše mališane što bolje pripremili za posjet stomatologu, evo još nekoliko savjeta:

 1. Neka pranje zuba bude obiteljski događaj, kao svojevrsni ritual bez kojeg se ne započinje dan niti odlazi u krevet.
 2. Stomatolog ne smije biti netko s kim strašite dijete. Kao ni policajac, liječnik ili bilo koja osoba ili uloga s kojom će se vaša djeca susretati.
 3. O posjeti stomatologu pričajte afirmativno, kao nešto lijepo i korisno, što posjet stomatologu i jeste.

Dentalni centar Videntis i dječja stomatologija

Dječja stomatologija jedna je od standardnih usluga dentalnog centra Videntis. U sklopu ove usluge možemo ponuditi dječje stomatološke preglede, fluoridacija zubi, pečaćenje fisura, popravke i vađenje mliječnih zuba te ostale stomatološke usluge iz područja dječje stomatologije.

Također, u dentalnom centru Videntis svim našim malim pacijentima, kao i onim odraslima koji imaju razvijen strah od stomatologa, pružamo usluge dentalne hipnoze uz pomoć koje uspješno rješavamo stomatološke zahvate kao i sam strah od stomatologa.

Isto tako, nudimo i besplatne konzultacije kao i upoznavanje stomatološke ordinacije kako bi naši mali pacijenti što bolje bili pripremljeni za prvi stomatološki pregled.

Stoga, bilo da vaše dijete tek treba obaviti svoj prvi stomatološki pregled ili mu je potrebna stomatološka pomoć, javite se na +3851 551 5300 ili nas posjetite u dentalnom centru Videntis na adresi Zrinjevac 6.

Čekamo vas!

Što kad vam strada zdravi zub u nesreći?

Avulzija zuba i terapija

 
 

Avulzija zuba je dentalna trauma u kojoj je cijeli zub u potpunosti prisilno izvađen ili izbijen iz svog ležišta (iz pripadajuće zubne čašice) zbog naglog udarca ili ozljede, što se može dogoditi tijekom sportskih aktivnosti, nesreće ili čak uslijed grickanja tvrde hrane.

U svakoj su dobi dentalne traume moguće, ipak one se najčešće dešavaju u dječijem uzrastu i to u toku druge i treće godine starosti (povrede mliječnih zuba) i devete i desete godine (povrijeđeni trajan zub). Ovoj vrsti ozljede i povredama tkiva su najizloženiji gornji središnji sjekutići zbog svog oblika, veličine i položaja u zubnom nizu.

Ova povreda viđa se kod 0.5%–16% svih dentalnih trauma i najčešće su pogođeni gornji centralni sjekutići zbog svoje pozicije, oblika i veličine.

 

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.

 

Simptomi avulzije ili traumatskog izbijanja izbijanja zuba

 
 1.  Izgubljen zub: Očigledan simptom avulzije je potpuno izbijanje zuba iz zubne alveole. Može se primijetiti prazno mjesto gdje je zub nekada bio.
 2.  Krvarenje: Ozljeda može uzrokovati krvarenje u području zuba i usne šupljine.
 3.  Bol: Osoba može osjećati jaku bol u području izbijenog zuba. Bol može biti konstantna ili se pogoršavati prilikom žvakanja ili dodirivanja zahvaćenog područja.
 4.  Oteklina: Oteklina u području zuba može biti prisutna kao reakcija na ozljedu.
 5.  Ogrebotine i razderotine: Trauma može uzrokovati ogrebotine i razderotine u području lica i usne šupljine.

Važno je napomenuti da su ovi simptomi općeniti i mogu se razlikovati ovisno o individualnim slučajevima.

 

Što napraviti ako se desi avulzija?

Ako se avulzija dogodi, prvo treba provjeriti dob osobe i o kojem zubu je riječ i da li se radi o trajnom ili mliječnom zubu, jer se replantacija(postupak vraćanja zuba) mliječnog zuba ne preporučuje.

 • Isprati zub mlazom hladne vode.
 • Ako je moguće, zub treba vratiti u alveolu što je prije (repozicija).
 • Ako to nije moguće, zub treba staviti u transportni medij – mlijeko, obična voda, slina ili fiziološke otopina, kako bi se izbjegla dehidracija površine korijena zuba.
 • Nakon toga, zub treba što prije isti dan odnijeti stomatologu radi daljnje obrade.
 • Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta do 2 sata nakon izbijanja zuba.

Važno je napomenuti da je brzina jedan od najbitnijih faktora za uspjeh terapije avulzije zuba, stoga je brza reakcija roditelja, osobe u pratnji ili osobe koja je doživjela ozljedu vrlo važna kako bi se povećale šanse za uspješno vraćanje izbijenog zuba.

Mnogi pacijenti osim ozljeđenih zubi imaju ozljede i povrede cakline i dentina, tvrdih zubnih tkiva i pulpemekih tkiva, usnice ili čeljusti koje krvare. Terapija povrede tvrdih zubnih tkiva i pulpe zavisi od težine same povrede, te da li je u pitanju stalni ili mliječni zub. Prilikom avulzije zuba treba napraviti pregled i provjeriti postoje li povrede koje su potencijalno opasne za život. Pritom osim na vanjske znakove ozljeda (krvarenja, ogrebotine, razderotine tkiva, prijelome i dr.) treba pripaziti na simptome poput amnezije, nesvijesti, povraćanja i glavobolje, jer mogu upućivati na potres mozga i zahtijevaju neurološku obradu.

Stomatologu je anamneza od iznimne važnosti, jer osim općih podataka pacijenta, saznaje vrijeme, mjesto i način na koji je povreda zuba nastala, te dob povrijeđenog pacijenta. To mu sve daje uvid u podatak da li je povrijeđeni zub sa završenim ili nezavršenim rastom i razvojem korijena.

 

Koje korake poduzeti nakon avulzije zuba?

 1. Ne paničarite: Ostanite smireni i pokušajte ublažiti anksioznost kako biste jasnije razmišljali.
 2. Prikupite zub: Utvrditi o kojem zubu se radi te da li je mliječni ili stalni zub. Ako je traumatizirani zub stalni zub, potrebno je potražiti izbijeni zub.
 3. Isperite zub: Pažljivo podignite zub držeći ga za krunu, izbjegavajući dodirivanje korijena. Ako je zub nije čist, nježno ga isperite vodom ili fiziološkom otopinom. Ne koristite sapun, deterdžent ili bilo koju kemikaliju.
 4. Povratak u ležište: Ako je moguće, pokušajte nježno izbijeni zub vratiti što prije u alveolu (u svoje ležište). Pripazite da ne okrenete zub i pravilno ga smjestite.
 5. Transport: Ako ne možete vratiti izbijeni zub u svoje ležište, stavite ga u specijalizirani medij – mlijeko, slanu otopinu ili slinu kako biste ga održali vlažnim prije nego što stignete do stomatologa.

 

Koje su terapije za avulziju zuba?

Fraktura cakline zahtijeva nadoknadu izgubljenog dijela cakline kompozitnim materijalom, a ukoliko je u pitanju fraktura cakline mliječnog zuba, oštre rubove je potrebno zaobliti gumicom. Razlikujemo ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe, ozljede parodontnog tkiva, te ozljede gingive i sluznice usta.

Kada se radi o terapijama za avulziju zuba, postoji nekoliko opcija koje stomatolog može preporučiti ovisno o stanju zuba i okolnostima ozljede, a one su sljedeće:

 1. Replantacija zuba (postupak vraćanja zuba): U nekim slučajevima, ako je zub pravilno pripremljen i brzo vraćen u svoje ležište, replantacija zuba može biti moguća. Vraćeni zub se pod lokalnom anestezijom fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Ova terapija može pomoći u razvoju korijena izbijenog zuba i ponovnom uspostavljanju funkcije i estetike zuba.
 2. Postavljanje zubnih implantata: Ako replantacija nije moguća ili nije uspješna, stomatolog može preporučiti postavljanje zubnog implantata kako bi zamijenio izgubljeni zub. Zubni implantati su trajna i estetski privlačna opcija za obnovu osmijeha.
 3. Most ili protezaU nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti izradu mosta ili proteze kako bi nadoknadio izgubljeni zub. Ove terapije mogu pomoći u vraćanju funkcionalnosti žvakanja i očuvanju strukture okolnih zuba.
 4. Endodontska terapija: Ako je korijen zuba oštećen, stomatolog može preporučiti endodontski tretman (liječenje korijena) kako bi očuvao zub. Ova terapija može pomoći u uklanjanju infekcije i očuvanju prirodnog zuba.
 5. Estetske terapije: Nakon što se zub stabilizira, mogu biti potrebne estetske terapije poput izbjeljivanja ili ljuskica kako bi se postigao prirodan izgled zuba. Ove terapije mogu poboljšati estetiku osmijeha i vratiti samopouzdanje.

Redoviti posjeti stomatologu i preventivne mjere poput nošenja zaštitne opreme prilikom sportskih aktivnosti mogu pomoći u sprječavanju povreda i ozljeda zuba.

 

Zaključak

Avulzija zuba ubraja se u ozljedu parodontnog tkiva kod djece i odraslih, a ozljede u slučaju avulzije nastaju zbog direktne ili indirektne traume usljed padova, prometnih ili sportskih nezgoda. Preporučuje se što prije potražiti stomatološku pomoć, jer pravilna i pravovremena reakcija u tom slučaju je izuzetno važna kako bi se zub sačuvao. Potrebno stići u istom danu, što prije do stomatološke ordinacije kako bi se pravilno zbrinula ozljeda i smanjile moguće komplikacije. Stomatolog će vam procijeniti stanje zuba i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Avulzija može biti neugodno iskustvo, ali u našem dentalnom centru Videntis možete bezbolno, brzo i kvalitetno obnoviti vaš osmijeh i sve funkcionalnosti vaših zuba.

Slijedimo najnovije metode i tehnologije u stomatologiji kako bismo osigurali najbolje rezultate za naše pacijente. A koje je rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene, te o osobnim navikama i načinu života.

Naši stručnjaci će pažljivo pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba kako bi odabrali najbolji plan terapije za obnovu vašeg zuba koji će vam omogućiti povratak osmijehu kojeg zaslužujete i koji ste nekada imali. Naša predanost kvaliteti i brizi za pacijente je ono što nas ističe, jer uz našu terapiju, možete biti sigurni da ćete biti u sigurnim rukama.

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Pratite nas i dalje za više edukacijskih i informativnih članaka o raznim stomatološkim temama.

 

Za besplatne konzultacije, za profesionalnu dentalnu uslugu i sva vaša dodatna pitanja slobodno nam se javite u naš dentalni centar Videntis na

1)   +385 1 5515 300 ili +385 91 5897 018

2)   https://calendly.com/videntis/konzultacije

3)   https://videntis.eu/kontakt/

U Dentalnom centru Videntis nudimo besplatne stručne konzultacije.
Imate li još pitanja slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit.